neděle 28. dubna 2024

Každá čtvrtá restaurace klame zákazníky. Nejčastější lež se týká parmazánu

Není parmazán jako parmazán. Restaurace nejčastěji klamou své zákazníky tím, že na jídelním lístku uvádějí sýr Parmigiano Reggiano, přitom při přípravě pokrmů používají jeho levnější náhražku.

Parmigiano Reggiano

Restaurace pravý parmazán nahrazují levnější variantou.
Zdroj: pixabay.com

  • Restaurace pravý parmazán nahrazují levnější variantou.
  • Zdroj: pixabay.com

Chráněné označení původu Parmigiano Reggiano restauratéři lživě použili hned v 18 případech. Ve dvou případech pak zneužili výraz Grana Padano. Problém mají také s neoprávněným uváděním značky sýra Hermelín. Místo něj však kuchaři v 19 případech připravili pokrm s jinou značkou sýra, například typu camembert.

Restaurace klamou i v případě šunky. Místo ní totiž kuchaři sáhli po levnějším výrobku nesplňujícím kritéria pro označení šunka. Státní zemědělská a potravinářská inspekce zjistila, že nejčastěji klamou své zákazníky v případě pizzy, těstovin či například rizota.

Problémem se v devíti případech staly i rozlévané lihoviny s označením rum. Kontrola prokázala, že ve skutečnosti zákazník dostal takzvaný tuzemák, nikoliv lihovinu zvanou rum.

V roce 2023 inspektoři zkontrolovali celkem 194 různých provozoven. Nepravdivé a zavádějící informace se prokázaly ve 49 provozovnách. Celkem však poukázaly na 60 prohřešků, jelikož se některé restaurace provinily hned v několika případech. Ty mají povinnost chyby neprodleně odstranit. Zároveň s nimi inspekce zahájila správní řízení o uložení pokuty.

Autor: Michaela Dočkalová

Související

Burčák
Domácí

U burčáku neseděl původ ani obsah alkoholu. Každý osmý vzorek neprošel

deep-fryer-6993379_1280
Domácí

Desetina restaurací používá karcinogenní fritovací olej

F9Sl2m-WcAA847-
Domácí

Inspektoři úřadovali v Podkrkonoší. Nařídili zavření hotelu i kavárny

stažený soubor
Domácí

V pardubickém Lidlu už nenakoupíte. Kvůli myšímu trusu jej inspekce zavřela