pondělí 13. května 2024

Stát chce podpořit větší využití dřeva ve stavebnictví

Česko se zaměřuje na podporu dřevostaveb. Do roku 2035 by se měla čtvrtina nových budov stavět ze dřeva.

dřevostavba

Ilustrační foto.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Stát se zaměřuje na podporu využití dřeva. Cílem je zvýšit přidanou hodnotu dřeva a snížit jeho vývoz, což by mělo podpořit domácí ekonomiku a snížit uhlíkovou stopu. Surovinová politika pro dřevo, připravená Ministerstvem zemědělství a Ministerstvem průmyslu a obchodu ve spolupráci s Ministerstvem životního prostředí, má usnadnit tento přechod.

Surovinová politika pro dřevo je zásadní dokument, který nám dlouho chyběl. Víme, že v dlouhodobém horizontu bude mít Česká republika dřeva podobné množství jako doposud, změnit se ale musí jeho využití. Chceme, aby se dřevo více zpracovávalo v tuzemsku, abychom mu dávali větší přidanou hodnotu a využili ho například daleko více ve stavebnictví, kde tak dokážeme dlouhodobě uložit významné množství uhlíku. Zkrátka více dřeva a méně betonu,“ řekl ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL).

Plány vlády zahrnují zvýšení podílu dřevostaveb na trhu na 25 procent do roku 2035 a usnadnění stavby dřevěných budov o výšce 12 až 22,5 metru. Větší využití dřeva se očekává také ve veřejných zakázkách. Podle Surovinové politiky bude stát pravidelně monitorovat dostupnost dřeva na základě dat z Národní inventarizace lesů. Tím chce poskytnout podklady pro strategická rozhodnutí. Současně se plánuje rozvoj programů na prevenci lesních požárů a ochranu před kalamitami.

Autor: Šimon Mitro

Související

stavba
Ekonomika

Průmysl i stavebnictví byly v březnu v minusu

dělník
Ekonomika

Stavebnictví se v Česku daří. Roste nejrychleji od roku 2022

nová silnice
Domácí

Nová podoba dopravního úřadu by měla zefektivnit stavební řízení

Traktor se kterým devatenáctiletý mladík kradl dřevo na Táborsku.
Krimi

Zloděj dříví dopaden. Zákaz řízení měl i na traktor