neděle 28. dubna 2024

Desetina restaurací používá karcinogenní fritovací olej

Největším rizikem smažení nebo fritování na přepáleném oleji jsou karcinogenní látky. Přestože takový olej zvyšuje riziko vzniku rakoviny, každá desátá česká restaurace ho směle používá k přípravě svých pokrmů.

deep-fryer-6993379_1280

Fritovací olej byl v každém desátém vzorku nevyhovující
Zdroj: pixabay.com

  • Fritovací olej byl v každém desátém vzorku nevyhovující
  • Zdroj: pixabay.com

Kvalitu a bezpečnost fritovacích olejů v restauracích testovala loni Státní zemědělská a potravinářská inspekce. Téměř v každé desáté provozovně inspektoři vyhodnotili fritovací olej jako nevhodný ke konzumaci.

%Rada restaurací používala fritovací olej, který již nesplňoval podmínky pro lidskou konzumaci. U dvou vzorků dokonce laboratorní rozbor potvrdil vysoký stupeň tepelného rozkladu olejů.

Hodnotila se vůně, chuť, barva nebo přítomnosti zuhelnatělých zbytků. Důležitým ukazatelem byl rovněž obsah takzvaných polárních látek a polymerních triacylglycerolů. U několika vzorků laboratoř potvrdila až násobné překročení akceptovatelných hodnot.

Už před lety se řešilo, že některé restaurace nejenže připravují smažené nebo fritované pokrmy na nevyhovujícím oleji, ale zároveň použitý fritovací olej vylévají do odpadu. Proto vznikla vyhláška, která to zakazuje. Olej totiž může potrubí ucpat. Ve velkých městech z tuku a odpadu vznikají obří ucpávky, takzvané tukovce.

Autor: Michaela Dočkalová

Související

Grand_hotel
Domácí

Z ostudy města znovu jeho pýchou. Ve Dvoře Králové opravují hotel Grand

1920px-Park_Baumgarten_Prag_Gebäude_2
Domácí

Z ostudy Stromovky její pýcha. Oprava Šlechtovky jde do finále

Kozlovna
Ekonomika Pivo

Navýšení DPH nezpůsobí další hromadné zavírání hospod

Parmigiano Reggiano
Domácí

Každá čtvrtá restaurace klame zákazníky. Nejčastější lež se týká parmazánu