úterý 14. května 2024

Podpora Bidena znovu klesá. Trumpa by nyní volila necelá polovina Američanů

Kdyby se teď konaly volby amerického prezidenta, vyhrál by je s přehledem Donald Trump. Alespoň tak to vypadá podle průzkumu, který zveřejnila televize CNN.

Donald_Trump_(27150997534)

Donald Trump má před Joem Bidenem podle posledního průzkumu velký náskok.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Donald Trump má před Joem Bidenem podle posledního průzkumu velký náskok.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Šance na zisk křesla šéfa Bílého domu má mnohem větší exprezident Donald Trump než současná hlava Ameriky Joe Biden. Alespoň tak to vyplývá z průzkumu, který zveřejnila televize CNN. Podle něho se Trumpova podpora od letošního ledna nezměnila a pohybuje se na 49 procentech. Naopak jeho rival Joe Biden si v porovnání s prvním měsícem letošního roku pohoršil o dva procentní body a nyní by jej volilo 43 procent Američanů.

Co se týče volebních období obou kandidátů, tak dobu prezidenta Donadla Trumpa z let 2017 až 2021 označilo jako úspěšnou 55 procent dotázaných. Úřad Joea Bidena kladě hodnotí pouze 39 procent obyvatel. Nejvíce kritiky vzbuzuje zejména zahraniční politika, kterou za důležitou nepovažuje ani třetina obyvatelstva.

Volby amerického prezidenta se budou konat 5. listopadu a zopakují stejný scénář jako v roce 2020. Tehdy vyhrál Joe Biden, což vyprovokovalo útok Trumpových příznivců na budovu Kongresu, který dodnes není právně zcela uzavřen. Každopádně Donald Trump je historicky první bývalý prezident, který se snaží o comeback po své předchozím nezdaru.

Autor: Jan Skala

Související

Joe Biden
Zahraniční Elektromobily

Biden zvýšil cla na čínské výrobky. Elektromobily budou mít stoprocentní clo

Joe Biden
Zahraniční Elektromobily

Biden zvyší cla na čínské elektromobily

Setkání Volodymyra Zelenského s Joe Bidenem (21. 12. 2022)
Zahraniční

Spojené státy poskytnou Ukrajině další pomoc. Vyprázdní své sklady

XPeng P7
Zahraniční Elektromobily

Biden plánuje zavést cla na čínské elektromobily