neděle 12. května 2024

Vláda usnadní výstavbu obnovitelných zdrojů energie

Ministerstvo životního prostředí hledá vhodné lokality pro větrné elektrárny. Výstavbu obnovitelných zdrojů energie usnadní vládní opatření.

větrné elektrárny

Ilustrační foto.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Vláda přijala opatření, která mají zrychlit a usnadnit povolování větrných a solárních energetických projektů. Ministerstvo průmyslu a obchodu spolu s Ministerstvem životního prostředí a Ministerstvem pro místní rozvoj předložily usnesení, které má otevřít dveře výstavbě obnovitelných zdrojů energie.

Ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) zdůrazňuje, že cílem je najít rovnováhu mezi podporou obnovitelných zdrojů a ochranou krajiny. „Mapujeme českou krajinu na základě zhruba 60 různých map omezení, řešíme všechny nárazníkové zóny, abychom byli v souladu s ochranou přírody a krajiny, politikou územního rozvoje republiky, dopravními stavbami a dalšími omezeními,“ uvádí Hladík.

Stát, kraje a obce budou spolupracovat na vymezení akceleračních zón, které se ale nesmějí nacházet v chráněných oblastech. Akcelerační zóny mají přinést možnost zapojení obyvatel do výroby elektřiny blízko jejich domovů. „Připravili jsme novely, které přinesou sdílení elektřiny, zjednoduší povolávací řízení či zajistí efektivnější využívání elektřiny z obnovitelných zdrojů. Nyní jsme schválili usnesení, který umožní vznik takzvaných akceleračních zón,“ říká ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela. „Půjde o lokality, které mají vysoký potenciál generovat elektřinu s minimálním negativním dopadem na životní prostředí. Jde například o zničené plochy, průmyslové zóny či bývalé doly. Díky tomu budeme mít více energie z bezpečných zdrojů, snížíme své výdaje za elektřinu a přispějeme k ochraně životního prostředí.

Autor: Šimon Mitro

Související

vodovod
Domácí

Ministerstvo rozdělí deset miliard obcím na vodovody a kanalizace

cznmcy1wcml2yxrll3jhd3bpegvsx2ltywdlcy93zwjzaxrlx2nvbnrlbnqvbhivcgqxos0zltm5odyyys5qcgc
Zahraniční

Staré rezavé větrníky zůstanou navěky. Němci je prohlásí technickými památkami

motýl
Domácí Příroda

Novela by měla ochránit opylovače

433883666_10224438762063188_3680050725519903320_n
Domácí

Fraška gigafactory: Vstupenky nebudou, zbytečná infolinka a mizející komentáře