pondělí 29. dubna 2024

Deset let od bombového útoku na Bostonském maratonu

Dnešek je smutnou připomínkou desátého výročí jednoho z nejtragičtějších dnů v historii sportu a Spojených států amerických.

Bombový útok na Bostonském maratonu.

Bombový útok na Bostonském maratonu.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Bombový útok na Bostonském maratonu.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Patnáctého dubna 2013 došlo na tradičním Bostonském maratonu k bombovému útoku, který si vyžádal životy tří osob a zranil více než 260 lidí. K teroristickému činu došlo v cílové části trati, kde se shromažďovaly tisíce diváků. Ve 14:49 hodin místního času došlo k explozi dvou tlakových nádob naplněných hřebíky, kuličkami a dalšími kovovými předměty.

Při tragédii zemřeli tři lidé. Osmiletý Martin Richard, jehož matka Denise Richard při útoku utrpěla poranění mozku a jeho šestiletá sestra přišla o nohu, 29letá vedoucí restaurace z Medfordu Krystle M. Campbell a 23letá studentka na univerzitě v Bostonu z čínské Šanghaje Lu Ling-c'. Minimálně 13 dalších lidí přišlo o končetiny.

Pachateli útoku byli bratři muslimského vyznání Džochar a Tamerlan Carnajevovi kteří se přistěhovali do USA ze severního Kavkazu v roce 2001. Vyšetřování útoku prokázalo, že bratři Carnajevovi byli radikalizováni islámským extremismem.

Tragédie na Bostonském maratonu měla dalekosáhlé následky a ovlivnila bezpečnostní opatření na sportovních událostech po celém světě. V reakci na útok se zvýšila ochrana veřejných akcí, zlepšila se koordinace mezi orgány činnými v trestním řízení a posílila se spolupráce mezi zeměmi v boji proti terorismu.

Tragickou událost připomíná třídílný dokument Americká štvanice: Útok na Bostonský maraton z dílny Netflixu, který je na této streamovací službě dostupný od 12. dubna.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: History

Související

Robert Oppenheimer
Zahraniční Výročí

Otec atomové bomby se narodil před 120 lety

Immanuel Kant
Zahraniční Výročí

Immanuel Kant se narodil před 300 lety. Jeho myšlenky rezonují dodnes

turistická značka
Domácí Výročí

Klub českých turistů oslaví 135 let od vyznačení první turistické trasy

db9e57c13c119191380f00c91d08589c
Film a TV

Potrhlá psycholožka Kudláková nebo teta Kateřina. Jana Synková slaví osmdesátku