pondělí 6. května 2024

Otec atomové bomby se narodil před 120 lety

Teoretický fyzik Robert Oppenheimer by dnes oslavil 120. narozeniny. Strůjce atomové bomby se odhalil divákům díky loňskému hitu Oppenheimer Christophera Nolana.

Robert Oppenheimer

Robert Oppenheimer
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Robert Oppenheimer
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Jeden z nejvýznamnějších fyziků 20. století, jenž pomohl vyvinout nejvražednější zbraň, se narodil přesně před 120 lety, 22. dubna 1904 v New Yorku. Rodným jménem Julius Robert Oppenheimer už v útlém věku projevoval mimořádný talent pro matematiku a fyziku. Na univerzitě v Harvardu plně prokázal svůj intelekt a získal zde titul v oboru fyziky. Později dokončil doktorát z teoretické fyziky na univerzitě v Göttingenu v Německu. Po návratu do USA se věnoval výzkumu jaderné fyziky a kosmického záření. Jeho práce o elektron–pozitronových sprškách předznamenala objev nových částic v kosmickém záření.

Oppenheimer se proslavil především jako „otec atomové bomby“, ale mimořádně přispěl v oblasti jak jaderné fyziky, tak kvantové mechaniky. Během druhé světové volky vedl tým vědců na projektu Manhattan, jenž vedl k vývoji atomové bomby, která nakonec byla použita k ukončení války. Po válce se stal ředitelem v Institute for Advanced Study v Princetonu, kde vytvořil významné fyzikální centrum.

Známý fyzik se věnoval také etice a jejímu vlivu na společnost. Po válce se stal aktivním obhájcem mezinárodní kontroly jaderných zbraní a stal se známým kritikem použití jaderných zbraní ve válečných konfliktech. Jeho zájem o etické aspekty vědeckého bádání připomíná, že věda by měla sloužit lidstvu jako celek. Oppenheimer zemřel v roce 1967 v Princetonu ve věku 62 let.

Loni slavného fyzika představil divákům režisér Christopher Nolan svým snímkem Oppenheimer. Strůjce atomové bomby ztvárnil Cillian Murphy. Snímek získal celkem sedm Oscarů, a to včetně vůbec prvního plešouna pro Nolana i Murphyho. Film je dostupný k zapůjčení a koupi na platformách Google Play, Apple TV a O2 TV. Dále je k přehrání také na streamovací službě SkyShowtime.

Autor: Šimon Mitro

Související

Audrey Hepburn ve filmu Sabrina (1954)
Film a TV Osobnosti

Krásnější než Monroe. Před 95 lety se narodila Audrey Hepburn

Panamský průplav v roce 1915
Zahraniční Výročí

Před 120 lety se začal stavět Panamský průplav

438888605_832630195562682_8701897886785803572_n
Film a TV Výročí

Himlhergot donrvetr. Ilja Prachař sehrál stovky rolí, Trautenberk byl však jen jeden

Immanuel Kant
Zahraniční Výročí

Immanuel Kant se narodil před 300 lety. Jeho myšlenky rezonují dodnes