pondělí 6. května 2024

Klub českých turistů oslaví 135 let od vyznačení první turistické trasy

Klub českých turistů loni oslavil 135 let od svého založení. Letos přijde na řadu totožné výročí první vyznačené turistické trasy v republice.

turistická značka

Ilustrační foto.
Zdroj: Public Domain Pictures / Canva

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Public Domain Pictures / Canva

Klub českých turistů (KČT) oslavil loni v červnu 135 let od svého založení. Již od samého počátku si klub stanovil za cíl zřizování a značení turistických tras. První turistická trasa KČT byla vyznačena v roce 1889, tedy před 135 lety.

Značení tras začalo nedlouho po založení klubu v blízkém okolí Prahy a postupně se rozšířilo i do dalších regionů. Jedním z prvních projektů bylo zpřístupnění cesty údolím Lužnice z Tábora do Příběnic, navržené členy táborského odboru KČT v roce 1893.

Práce na této náročné stezce začaly v roce 1895 a byly dokončeny s velkou slávou roku 1899. Během let byla trasa dále zdokonalována, v roce 1914 byl vybudován ochoz kolem Příběnické skály a v roce 1939 byl dokončen tunel, který usnadnil přístup na vysokou skálu.

Značkaři KČT se o tuto jihočeskou trasu starají již 125 let a díky své kvalitě byla zařazena na seznam nejlepších stezek Evropy. KČT zve všechny nadšence do turistiky, aby se zúčastnili 4. května procházky po části této historické trasy. Na Žižkově náměstí v Táboře a u rozhledny Hýlačka budou k dispozici informace o historii značení tras, zábavný kvíz a možnost vyzkoušet si malování turistické značky. Pro všechny zájemce jsou připraveny trasy od 9 do 25 kilometrů vedoucí údolím Lužnic. Vstup na rozhlednu Hýlačka po celý den za 1 Kč. Více informací najdete zde.

Autor: Šimon Mitro

Související

Ryan Gosling při natáčení velkofilmu The Gray Man v centru Prahy
Cestování

Filmové lokace v Česku lákají turisty

Panamský průplav v roce 1915
Zahraniční Výročí

Před 120 lety se začal stavět Panamský průplav

horská louka
Domácí Příroda

Původní druhy rostlin mizí z české krajiny

Kramářova vila
Domácí Tipy na výlety

Kramářova vila se zpřístupní na Svátek práce