středa 8. května 2024

Bělorusko se chlubí dětmi z Ukrajiny. Genocida, reaguje prezident Zelenskyj

Běloruská státní televize zveřejnila reportáž o první podzimní skupině dětí z Donbasu, které údajně dorazily do země kvůli zotavení. První dáma Ukrajiny Olena Zelenska na půdě OSN uvedla, že Rusko od začátku války uneslo přes 19 tisíc ukrajinských dětí.

belorusko

Reportáž běloruské státní televize o příjezdu ukrajinských dětí.
Zdroj: tvr.by

  • Reportáž běloruské státní televize o příjezdu ukrajinských dětí.
  • Zdroj: tvr.by

Děti končí právě v Rusku a Bělorusku. Tam teď přijelo 48 dětí prý na tři týdny. "Ahoj, Bělorusko! Děkuji!" křičely podle televize děti radostí. Svitlana Mostovaya, která skupinu doprovázela údajně řekla: "Jsme rádi, že máme možnost změnit prostředí pro děti. Bělorusko známe jako své příbuzné, starostlivé, laskavé lidi. Když váš prezident mluví, slyšíme, vidíme, že mu jde o mír. To je nejdůležitější."

První dáma Ukrajiny Olena Zelenska naopak na Valném shromáždění OSN vyzvala Rusko, aby vrátilo děti, které uneslo. Je jich podle ní přes 19 tisíc. „Těmto dětem bylo řečeno, že jejich rodiče je nepotřebují, že je jejich země nepotřebuje, že na ně nikdo nečeká, že už nejsou Ukrajinci, ale Rusové,“ uvedla. Prezident Volodymyr Zelenskyj na stejném místě obvinil Kreml z genocidy: "Tyto děti se v Rusku učí nenávidět Ukrajinu a jsou odříznuté od všech vazeb se svými rodinami. To je jasná genocida."

V březnu vydal Mezinárodní trestní soud zatykač na ruského prezidenta Vladimira Putina a komisařku pro práva dětí Mariju Lvovou-Belovovou kvůli obvinění z válečných zločinů, jedná se právě o únosy ukrajinských dětí.

Související

Bednářová
Krimi

Bednářová může dál učit. Soud jí definitivně zprostil obžaloby

11462517264_a8d2ebb9b3_b
Zahraniční

Palestinské vlajky vlát nebudou, duhové nevadí. V úterý začíná Eurovize

27095245666_6fdbb262e7_b
Zahraniční

Chystá se ukrajinská protiofenziva. Ovšem až na rok 2025, řekli Američané

Dmitry_Peskov_(2023-03-21)
Zahraniční

Začíná přituhovat. Kreml označil britské a francouzské jednání za velmi nebezpečné