sobota 18. května 2024

Chystá se ukrajinská protiofenziva. Ovšem až na rok 2025, řekli Američané

Spojené státy plánují podporu ukrajinské protiofenzivy na příští rok. Rusko mezitím umístila Volodymyra Zelenského na seznam hledaných osob.

27095245666_6fdbb262e7_b

Ukrajinci dostanou novou šanci. Příští rok by mohli napravit nevydařenou loňskou protiofenzivu.
Zdroj: Flickr

  • Ukrajinci dostanou novou šanci. Příští rok by mohli napravit nevydařenou loňskou protiofenzivu.
  • Zdroj: Flickr

I když se loňská ukrajinská protiofenziva nevydařila podle představ Kyjeva a jeho západních spojenců a situaci na frontě prakticky nezměnila, chystá se další podobná akce. Alespoň podle vyjádření poradce Bílého domu pro bezpečnost Jakea Sullivana, protože právě příští rok by se na bojištích měla projevit nedávno odsouhlasená americká pomoc ve výši 61 miliard dolarů. Ta by měla Rusku zabránit v zabrání dalšího území.

Už letos by pomoc měla stabilizovat frontovou linii, kterou nyní Rusové překračují na řadě míst, kdy se jim daří dobývat řadu strategických měst a vesnic, zejména v Doněcké oblasti. Jak ale Sullivan uvedl, Amerika věří, že odsouhlasená pomoc pomůže Ukrajině k celkovému vítězství. Podobně se vyjadřuje i prezident Volodymyr Zelenskyj, který tvrdí, že válka skončí zahnáním ruské armády za původní hranice Ukrajiny a vstupem jeho země do NATO.

Plán Bílého domu má však jeden háček. Počítá totiž s tím, že v listopadových volbách zvítězí současný prezident Joe Biden. Jeho protikandidát Donald Trump už několikrát naznačil, že válka na Ukrajině není prioritou jeho zájmu a že v případě svého zvolení přísun peněz na východ Evropy utne.

Autor: Jan Skala

Související

GN2nFWEXQAAvBWM
Zahraniční

Charkovská oblast se evakuuje. Ukrajinci naoplátku ničí ruské rafinérie

GNx1ovybUAAKHXT
Zahraniční

Kim zase pohrozil sousedům. Do moře vypálil několik střel

441195519_3583166208600396_1703574700175259847_n
Zahraniční

Zelenskyj je zklamán z Ameriky. Celý svět podle něho může za Rusy u Charkova

profimedia-0873757468
Zahraniční

Po ničivé bouři v Houstonu zemřeli čtyři lidé. Statisíce Američanů jsou bez proudu