Sledovací aplikaci na svém telefonu našel každý osmý Čech

Každý osmý Čech našel ve svém chytrém telefonu sledovací aplikaci, kterou si sám nenainstaloval. Jak se bránit před stalkerware?

mobil

Ilustrační foto.
Zdroj: Pexels / Szabó Viktor

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pexels / Szabó Viktor

Stalkerware slouží k sledování aktivity uživatele. Nejčastěji je útočníci používají k monitorování polohy, navštívených webů a používaných aplikací. Stalkerware také umožňuje zjištění, s kým dotyčný komunikuje a obsah jeho zpráv a hovorů. V průzkumu provedeném společností Avast se ukázalo, že každý osmý Čech našel někdy ve svém chytrém telefonu sledovací aplikaci, kterou si sám nenainstaloval.

Stalkerware je druh softwaru, který stalker, jenž je oběti často blízký a má tak přístup k jejímu zařízení, obvykle instaluje do zařízení své oběti bez jejího souhlasu nebo vědomí. Jeho prostřednictvím může stalker sledovat aktivitu dotyčného, včetně textových zpráv, hovorů, přesné polohy a dalších dat,“ vysvětluje Jakub Vávra, analytik hrozeb Avastu. „Stalkerware se navíc může vydávat za jiné programy, jako například rodičovské aplikace nebo aplikace nastavení zařízení. Některé verze jsou schopné i kompletně schovat svoji ikonku v zařízení. Bohužel je pravděpodobné, že mnoho obětí jej tak nemusí vůbec objevit.

Stalkerware představuje závažnou hrozbu, zejména v kontextu sociálních sítí a moderních technologií. Odborníci varují, že oběti často veřejně sdílejí své citlivé údaje, což umožňuje útočníkům získat podrobné informace o jejich pohybu a aktivitách. Proto je důležité, aby lidé věnovali pozornost tomu, co sdílejí online.

Stalkerware může být také zneužit ke sledování dětí. Rodiče by měli být ostražití a nekontrolovat pouze bezpečnost svých vlastních zařízení, ale také přístroje svých dětí. Bezpečnostní tipy Avastu zahrnují sledování chování zařízení a pravidelnou kontrolu pomocí antivirových programů. Po odhalení těchto aplikací je vhodné je odstranit a také kontaktovat svého partnera nebo přátele.

Autor: Šimon Mitro

Související

telekomunikace
Světové dny Technologie

Den telekomunikací

Logo Claude AI.
Zahraniční AI

Umělá inteligence Claude přišla do Evropy. Funguje i v češtině

prof
Zahraniční AI

Budoucnost ovládne umělá inteligence, uvádí Musk

TikTok
Zahraniční AI

TikTok označuje obsah vytvořený umělou inteligencí