sobota 27. dubna 2024

Voda z Kachovky zaplavila zoo. Stovky zvířat uhynuly

Voda z Kachovské přehrady zaplavila tisíce domů včetně zoologické zahrady. Všechna zvířata s výjimkou některých ptáků uhynula.

Mývalové ze zoologické zahrady Kazkova Dibrova.

Mývalové ze zoologické zahrady Kazkova Dibrova.
Zdroj: Facebook Казкова диброва г.Новая Каховка

  • Mývalové ze zoologické zahrady Kazkova Dibrova.
  • Zdroj: Facebook Казкова диброва г.Новая Каховка

V úterních ranních hodinách byla zničena hráz Kachovské přehrady na jihovýchodě Ukrajiny. Voda z nádrže, která je 44krát větší než české Lipno, zaplavila široké okolí. Tisíce domů jsou zničeny. Voda zaplavila i zoologickou zahradu Kazkova Dibrova. Kolem tří stovek zvířat uhynulo.

O tragické události informovala zoologická zahrada na svém Facebooku: „V úterý ráno byl areál ‚Kazkova Dibrova‘ zcela zaplaven. Zemřelo asi 300 zvířat, které obyvatelé Nové Kachovky znali a milovali. Strávili jsme celý rok snahou zachránit zvířata. Byla ale zamčená v parku, který byl zaminován. Všechny silnice byly uzavřeny, evakuace zvířat nebyla možná.

Zvířata od vypuknutí války, kdy bylo území Kachovky zabráno Rusy, přežívala díky dobrotivosti místních, kteří nosili zvířatům jídlo. Evakuaci zvířat bránila ruská vojska. Mezi utonulými zvířaty jsou opice, mývalové, papoušci, kozy a další druhy. Zatopení přežili pouze labutě a kachny.

Ze zničení přehrady se navzájem obviňuje Kreml a Kyjev. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vydal v úterý prohlášení, že přehrada byla pod kontrolou Rusů a že namohla být zničena střelou z výšky, ale minami. A tedy, že není možné, aby za útokem stály ukrajinské síly. Před hrozbou, že se Rusové pokusí zničit Kachovskou přehradu, v posledních měsících Zelenskyj několikrát varoval.

Obyvatelé zaplavených oblastí se snaží zachraňovat zvířata:

Autor: Šimon Mitro

Související

41747191065_3347661fca_b
Zahraniční

Evropa je smrtelná, musíme více zbrojit a zbavit se závislosti na USA, tvrdí Macron

GMAQt-nWAAArnI_
Zahraniční

Bělorusko odvrátilo dronový útok. Litva za ním však údajně není

Joe_Biden_(48651174447)
Zahraniční

Biden podepsal. Ukrajina může očekávat pomoc už v následujících hodinách

profimedia-0769391619
Zahraniční

Finsko staví plot na hranici s Ruskem. Je to náš nepřítel, tvrdí Helsinky