sobota 4. května 2024

Rusové vyhodili do povětří přehradu a odstřelují evakuační oblasti, hlásí Kyjev

Podle ukrajinské armády Rusové vyhodili do povětří Kachovskou přehradu v okupované části jižní Ukrajiny. Probíhá evakuace, kterou komplikuje ruské odstřelování.

Kachovská přehrada

Kachovská přehrada.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Kachovská přehrada.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Ukrajinská strana hlásí, že Kreml vyhodil do povětří Kachovskou přehradu v okupované části jižní Ukrajiny. K činu došlo v úterý brzy ráno. „Ruské okupační síly vyhodily do povětří Kachovskou vodní elektrárnu. V současné době zjišťujeme rozsah škod, rychlost a objem vody a pravděpodobné oblasti zaplavení,“ uvedla na Telegramu ukrajinská armáda.

Prezident Volodomyr Zelenskyj svolal bezpečnostní radu. K incidentu se vyjádřil na Twitteru: „Ruští teroristé. Zničení přehrady vodní elektrárny Kachovka jen potvrzuje celému světu, že je třeba je vyhnat ze všech koutů ukrajinského území.“ Zelenský uvedl, že po výbuchu přehrady byla řeka Dnipr kontaminována 150 tunami motorového oleje. Jde o ekologickou katastrofu.

Úroveň vodní hladiny se již zvedla o několik metrů. Část Chersonu je pod vodou. Kachovská přehrada je 44krát větší než největší česká vodní nádrž Lipno. Voda z přehrady může ohrozit stovky tisíc lidí. V Chersonské oblasti probíhá evakuace obyvatel. Podle ukrajinského ministerstva vnitra evakuaci komplikuje ruské odstřelování.

Ruská státní tisková agentura RIA Novosti citovala moskevského starostu Nova Kakhovka Vladimíra Leontieva, který řekl, že přehrada byla zasažena ostřelováním, které měla způsobit ukrajinská strana. Následně ruská státní tisková agentura TASS s odvoláním na nejmenovaný zdroj uvedla, že Kachovská přehrada byla zasažena z ukrajinského raketometu Vilcha.

Podle poradce ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljaka s odvoláním na rozvědku vyhodila do povětří přehradu ruská 205. motostřelecká brigáda.

Partyzáni tvrdí, že vypátrali konkrétní ruské vojáky zodpovědné za odpálení Kachovské přehrady. Podle ukrajinské vojenské správy v Oděské oblasti měl dát přímý rozkaz k odpálení náloží generálplukovník Oleg Makarevič.

Takto vypadá vizualizace zaplavení oblastí po zničení přehrady:

Autor: Šimon Mitro

Související

Dmitry_Peskov_(2023-03-21)
Zahraniční

Začíná přituhovat. Kreml označil britské a francouzské jednání za velmi nebezpečné

4507076853_0feeb937ce_b
Ekonomika

Gazprom padá ke dnu. Za obrovskou ztrátou je propad dodávek do Evropy

GMpZDMOXwAERcfd
Zahraniční

Střídání znepřátelených armád. Místo Američanů jsou na téže základně Rusové

402009969_835997225197930_6376097652567379338_n
Domácí

Pavel odsoudil Babišovy výroky. Zároveň se však nezastal ani kampaně SPOLU