úterý 7. května 2024

Umělá inteligence nahradí brigádníky fastfoodů

Nízkopříjmové profese v gastroprůmyslu mohou být nahrazeny umělou inteligencí.

McDonald's

Ilustrační foto.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Podle zprávy konzultační společnosti McKinsey jsou nízkopříjmové profese v potravinářském průmyslu a v oblasti zákaznického servisu mezi pozicemi, kterou budou pravděpodobně v budoucnu nahrazeny umělou inteligencí. „Práce, které bývaly osobní a měly nějaký fyzický interaktivní prvek, se přesouvají do online prostoru, vidíme také mnohem více pracovních pozic souvisejících s doručováním,“ řekla ředitelka McKinsey Global Institute Kweilin Ellingrud pro stanici CBS.

Tyto práce budou nahrazovány zařízeními, jako jsou rychlé samoobslužné kiosky, které umožňují provozovnám fungovat s mnohem méně zaměstnanci. Zákaznický servis již nyní prochází transformací, kdy reálné lidi nahrazují AI chatboti, kteří dovedou vytvářet rychlé personalizované odpovědi na složité dotazy zákazníků. Jelikož generativní AI může rychle vyhledat data pro konkrétního zákazníka, působí efektivněji než lidský obchodní zástupce.

Zpráva McKinsey uvádí, že do roku 2030 by mohlo být 30 procent pracovních hodin v celém americkém pracovním trhu zautomatizováno díky AI. Generativní AI umožňuje kvalifikovaným pracovníkům být produktivnější, ale zaměstnanci budou muset tyto změny přijmout a přizpůsobit se jim pomocí přeškolování. Podle Ellingrud jsou dva klíčové typy dovedností, které budou vyžadovány: technologické a sociální/emoční dovednosti.

Technologické znalosti neznamenají nutně programování, ale pracovníci musí být schopni interagovat s novými technologiemi, aby mohli svou práci vykonávat efektivněji. Sociální a emoční dovednosti, jako je projevování empatie a skutečná odpověď na lidské reakce, jsou kritické, protože „to je jedna z mála věcí, které nemohou být tak dobře replikovány strojem nebo AI,“ dodala Ellingrud pro CBS.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: CBS News

Související

notebook
Domácí

Úřad práce plánuje rekvalifikovat až sto tisíc lidí v digitálních dovednostech

kvantový počítač
Ekonomika Technologie

Novo Holdings investuje miliony eur do centra pro kvantovou technologii

Iphone
Zahraniční Technologie

Apple slibuje nápravu nefunkčních budíků v iPhonech

Sršeň asijská
Zahraniční AI

Umělá inteligence monitoruje asijské sršně