Jeden z nejlepších dobrodružných filmů slaví 25 let. Mumii zkazila pokračování

Mumie slaví čtvrt století od premiéry. Z Brandona Frasera a Rachel Weisz učinila globální hvězdy sklonku tisíciletí.

Záběr z filmu Mumie (1999)

Záběr z filmu Mumie (1999)
Zdroj: Universal Pictures

  • Záběr z filmu Mumie (1999)
  • Zdroj: Universal Pictures

Rok 1999 přál filmům. Tehdy se na velkém platně objevily ikonické fláky jako Matrix, Americká krása, Zelená míle či Star Wars: Epizoda I. Byla by však chyba opomíjet i jeden z nejlepších dobrodružných filmů od dob Indiany Jonese a Poslední křížové výpravy (1989). Deset let od premiéry třetí štace Harrisona Forda s ikonickým bičem a kloboukem se v kinech objevila ikonická Mumie.

Film vzal diváky do písečných dun Egypta, kde se probouzí dávná kletba a starověká mumie, ztělesněná kultovním Imhotepem v podání jihoafrického herce Arnolda Voslooa. Ten se snaží pomstít a znovu získat svou ztracenou lásku. V hlavních rolích se zde objevil Brendan Fraser jako dobrodruh Rick O'Connell a Rachel Weisz jako krásná egyptoložka Evelyn Carnahan.

Mumie byla na svou dobu ideálním letním blockbusterem. Upoutala krásnými lokacemi, skvělou akcí, výbornými triky a takřka hmatatelnou chemií mezi Weisz a Fraserem. Dodnes se řadí snímek Stephena Sommerse k tomu nejlepšímu, co se v posledním čtvrt století objevilo v žánru dobrodružných filmů. Po trikové stránce navíc snímek stárne důstojně, a tak je film výborným zážitkem i dnes.

Mumii by zřejmě pomohlo, kdyby zůstala jen u prvního filmu, jelikož pokračování nedosáhla kvalit prvního filmu. Druhý díl s názvem Mumie se vrací dorazila o dva roky později a i když po příběhové stránce nešlo o paskvil, tak bylo zjevné, že film vznikl především proto, aby navázal na úspěch prvního filmu. Po trikové stránce se navíc snímek honosí příšerným králem Škorpionem s digitálním obličejem Dwayna Johnsona.

V roce 2008 dorazil další pokus, který vrhl Frasera za čínskými mumiemi ve filmu Mumie: Hrob Dračího císaře. Trojka byla šedivou nudou, kterou už nezachránily ani herci. Před pár lety zkusil znovu nastartovat značku Tom Cruise ve filmu Mumie (2017). I tento snímek však doplatil na nepovedený scénář a nezajímavou akci. Značka je tak momentálně na další roky u ledu.

Mumie při přežilosti 25 let od premiéry byla znovu uvedena v amerických kinech. Bohužel žádné české kino ohlášenou premiéru nemá. V rámci streamovacích služeb je Mumie dostupná na SkyShowtime a Amazon Prime.

Autor: Šimon Mitro

Související

Záběr z filmu Shrek 2
Film a TV Výročí

Jedno z nejlepších filmových pokračování slaví. Shrek 2 měl premiéru před 20 lety

Rubikova kostka
Zahraniční Výročí

Rubikova kostka slaví 50 let. Za geniálním vynálezem stál maďarský architekt

Top Gun
Světové dny

Den Top Gunu

Pán prstenů
Film a TV Kino

Glum se vrátí. Nový Pán prstenů dorazí v roce 2026