Izraelská armáda vstoupila do Rafáhu. Útočíme na pozice Hamásu, tvrdí

Ani vyjádření Hamásu, že přijme izraelské podmínky příměří, neodvrátilo útok na město Rafáh. Z něho stále prchají běženci, kteří se v něm ukrývali po útocích na severu Pásma Gazy.

profimedia-0870819517

Izraelské tanky se už prohánějí v ulicích východní části Rafáhu.
Zdroj: Profimedia

  • Izraelské tanky se už prohánějí v ulicích východní části Rafáhu.
  • Zdroj: Profimedia

Nejméně 20 mrtvých evidují úřady od včerejšího pozdního večera, kdy začal útok izraelské armády na město Rafáh, které leží v jižní oblasti Pásma Gazy v bezprostřední blízkosti egyptské hranice. Vojáci převzali kontrolu nad východní oblastí města, kterou v noci mohutně ostřelovali. Útok nastal tentýž den, kdy po vyhlášení evakuace civilistů z oblasti uvedlo radikální palestinské hnutí Hamás, že přistupuje na podmínky příměří, jaké stanovil Izrael. Židovský stát však toto prohlášení označil za lstivé a nedůvěryhodné.

Podle Jeruzaléma se před útokem podařilo evakuovat většinu civilistů a jak uvedl izraelský válečný kabinet, útok se zaměřuje výhradně na cíle Hamásu. Podle velení armády se jich dosud podařilo zlikvidovat zhruba 150 včetně některých tunelů pod městem, kde se členové zmíněného hnutí skrývají. Pod kontrolou je rovněž palestinská část hraničního přechodu s Egyptem.

V souvislosti s úderem se očekávají reakce mezinárodních společenství i západních politiků. Ti Izrael před tímto krokem varovali a upozorňovali na zhoršení už tak dost svízelné humanitární situace v oblasti. Akci se do poslední chvíle snažil izraelskému premiérovi Benjaminu Netanjahuovi vymluvit i jeho největší spojenec, americký prezident Joe Biden.

Autor: Jan Skala

Související

14628757859_612d16917b_b
Zahraniční

Konec izraelské jednoty. Gantz dal Netanjahuovi ultimátum o konci války

Vizuál prezidentské debaty Bidena s Trumpem při minulých prezidentských volbách.
Zahraniční Volby USA

Biden se střetne s Trumpem v debatě už 27. června

408148998_927981615352806_5463957773040899139_n
Zahraniční

Atentát na Fica rezonuje celým světem. Střelbu odsoudil Biden i Putin

Joe Biden
Zahraniční Elektromobily

Biden zvýšil cla na čínské výrobky. Elektromobily budou mít stoprocentní clo