neděle 28. dubna 2024

Sexsymbol 80. let. Kim Basinger slaví kulatiny

Připomeňte si nejslavnější role herečky Kim Basinger. Svůdnice dnes slaví 70. narozeniny.

Kim Basinger ve filmu L. A. - Přísně tajné

Kim Basinger ve filmu L. A. - Přísně tajné
Zdroj: Warner Bros.

  • Kim Basinger ve filmu L. A. - Přísně tajné
  • Zdroj: Warner Bros.

Americká herečka Kim Basinger patří k nejvýraznějším osobnostem filmového průmyslu 80. let. Rodačka z amerických Athén ve státu Georgia přišla na svět 8. prosince 1953. Během své kariéry se stala ikonou elegance a nezpochybnitelného talentu. Uhrančivá herečka byla během 80. let považována za sexsymbol.

Začala svou kariéru jako modelka, ale brzy přešla na filmové plátno. Jednou z jejích prvních významných rolí byla postava Bond girl ve snímku se Seanem Connerym Nikdy neříkej nikdy (1983). Skutečný průlom v její kariéře nastal o tři roky později díky hlavní roli ve filmu 9 a 1/2 týdne (1986). Její smyslný výkon po boku Mickeyho Rourkea ji vynesl mezi A-listové herečky.

Její nejvýznamnější rolí je výborný krimi thriller L. A. - Přísně tajné, za který získala Oscara. V letech 1993 až 2002 byla vdaná za herce Aleca Baldwina, se kterým má svého jediného potomka, dceru Ireland Baldwin (28).

Při příležitosti hereččiných 70. narozenin si můžete připomenout některou z jejích ikonických rolí. Snímek L. A. - Přísně tajné je dostupný na Netflixu, HBO Max i Amazon Prime. Filmy 8. míle (2002) a Strážce (2006) rovněž nabízí Netflix. Ve vedlejší roli se Basinger objevila i ve dvou dílech Padesátí odstínů. Snímky Padesát odstínů temnoty (2017) a Padesát odstínů svobody (2018) jsou na Netflixu, SkyShowtime a Amazon Prime.

Autor: Šimon Mitro

Související

Penélope Cruz ve filmu Paralelní matky (2021)
Film a TV Osobnosti

Jediná španělská herečka, která dostala Oscara. Z Penélope Cruz je padesátnice

Robert Oppenheimer
Zahraniční Výročí

Otec atomové bomby se narodil před 120 lety

Hana Brejchová ve filmu Lásky jedné plavovlásky (1965)
Film a TV Osobnosti

Zemřela Hana Brejchová, hvězda filmu Lásky jedné plavovlásky

Immanuel Kant
Zahraniční Výročí

Immanuel Kant se narodil před 300 lety. Jeho myšlenky rezonují dodnes