pátek 10. května 2024

Šéf Googlu se omluvil za nevhodné AI obrázky. Vikingové tmavé pleti jsou chyba

Umělá inteligence od Googlu generuje obrázky, na kterých jsou osoby tmavé pleti vyobrazované jako Vikingové, papežové či zakladatelé USA.

Papežové podle Gemini

Papežové podle Gemini
Zdroj: X @Facts_o_mania

  • Papežové podle Gemini
  • Zdroj: X @Facts_o_mania

Sundar Pichai, šéf společnosti Google, naléhá na inženýry, ktřeíé mají na starosti chod umělé inteligence Gemini, aby rychle opravili chyby v aplikaci. Gemini se dostalo pod palbu kritiky poté, co na sociálních sítích začaly davy uživatelů sdílet vygenerované obrázky touto AI od Googlu, která historické osobnosti „přebarvuje“ a mění jim pohlaví.

Gemini bylo schopné generovat na prompty historického charakteru Vikingy, zakladatele USA, německé vojáky během druhé světové války či papeže s tmavou barvou pleti, asijského původu či zjevně ženského pohlaví. Přičemž ve všech zmíněných případech to byli historicky muži bílé pleti.

Google kvůli těmto „nepřesnostem“ pozastavil svůj generátor obrázků a omluvil se veřejnosti za to, že některé z generovaných obrázků mohly uživatele urazit. Pichai v emailu svým zaměstnancům napsal, že současné nastavení Gemini je nepřijatelné a že společnost udělala chybu.

Nejde o to, že by si AI nemohla v obrázcích vymýšlet, ale v případě, že chtějí uživatelé vygenerovat historicky přesný výjev, který na základě chatového rozhraní do Gemini zadají, tak je zapotřebí, aby k těmto chybám nedocházelo. Na opravě Google nadále pracuje.

Autor: Šimon Mitro

Související

AI
Ekonomika AI

V Evropě nejvíce investuje do umělé inteligence Itálie a Španělsko

Sršeň asijská
Zahraniční AI

Umělá inteligence monitoruje asijské sršně

homeless-1416564_1280
Zahraniční

Roli Velkého bratra přebírá AI. Bude hlídat bezdomovce i špatné parkování

pexels-andrew-neel-15863000
Zahraniční AI

OpenAl vyvinula inovativní nástroj umělé inteligence. Napodobuje reálné lidské hlasy