sobota 4. května 2024

Roli Velkého bratra přebírá AI. Bude hlídat bezdomovce i špatné parkování

Problém s bezdomovci se v San Jose každoročně zvyšuje. Nyní problémové jedince bude hlídat umělá inteligence, která kromě toho dohlédne i na špatné parkování.

homeless-1416564_1280

Bezdomovectví je v San Jose rok od roku palčivější problém.
Zdroj: Needpix

  • Bezdomovectví je v San Jose rok od roku palčivější problém.
  • Zdroj: Needpix

Americké město San Jose, které je centrem aglomerace nazývané Silicon Valley, bude prvním místem v oblasti, kde do boje proti bezdomovectví promluví umělá inteligence. Ta totiž bude vyhodnocovat snímky, které nasbírají kamery z policejních vozů a na jejich základě bude detekovat nežádoucí objekty či nesprávné chování. Už nyní se podobný způsob kontroly používá při kontrolách špatně zaparkovaných aut, která stojí například na autobusových zastávkách.

V budoucnu by umělá inteligence měla vyhodnocovat i bezdomovecká obydlí jako stany či karavany, s kterým tamní úřady už léta bojují. Bezdomovectví je totiž zejména pro San Jose léta velmi palčivý problém.

Dostupnost bydlení v Silicon Valley je totiž jedna z nejproblematičtějších v rámci celých Spojených států. Vlastní bydlení je čirou utopií a aby si člověk mohl dovolit nájemní dvoupokojové bydlení, musel by vydělávat v přepočtu skoro dva a půl milionu korun ročně. Kvůli tomu počet lidí bez domova každoročně strmě narůstá. K němu se pak přidávají i stále větší problémy s drogami.

Autor: Jan Skala

Související

bezdomovec Japonsko
Zahraniční

Japonsko hlásí nejméně bezdomovců za 20 let

Sršeň asijská
Zahraniční AI

Umělá inteligence monitoruje asijské sršně

policie
Krimi

GIBS stíhá dvojici opilých policistů. Ve hře je obvinění z ublížení na zdraví

3642060163_078459ac1c_c
Zahraniční

Nejkrvavější volby světa. V Mexiku drogové gangy zastřelily už 17 kandidátů