pondělí 29. dubna 2024

OpenAl vyvinula inovativní nástroj umělé inteligence. Napodobuje reálné lidské hlasy

Společnost OpenAl představila svůj nový nástroj umělé inteligence, který dokáže po krátkém odposlechu konkrétního lidského hlasu mluvit přesně jako on.

pexels-andrew-neel-15863000

Logo OpenAl.
Zdroj: Pexels

  • Logo OpenAl.
  • Zdroj: Pexels

Jen 15ti sekundový vzorek lidského hlasu je postačující k tomu, aby nástroj umělé inteligence s názvem Voice Engine od společnosti OpenAI dokázal vytvořit jeho nerozpoznatelnou repliku. Aplikace pak dokáže vygenerovaným hlasem číst texty, které do ní vloží daný uživatel. Zajímavé je, že nástroj dokáže věty číst přesvědčivě stejným hlasem i v několika cizích jazycích při zachování stejného tónu a přízvuku uživatelova reálného hlasu.

Inovativní nástroj by mohl být prospěšný pro osoby, které během svého života ztratily schopnost hovořit, jako asistent čtení pro děti, nebo jako pomocník při překladu hovoru do jiného jazyka.

Někteří odborníci jsou k novince skeptičtí a mají obavy z jejího zneužívání. Tvrdí, že nástroj v nesprávných rukách může vytvářet a šířit dezinformace a usnadnit páchání podvodů. Jeho tvůrci se brání tím, že v současné době využívá aplikace pouze malá skupinka  zdravotnických a vzdělávacích institucí, kteří jí testují. Do budoucna by při využívání širší společností měly být všechny vkládané hlasy ověřovány systémem.

Autor: Zuzana Beranová

Související

Sršeň asijská
Zahraniční AI

Umělá inteligence monitoruje asijské sršně

Samsung
Ekonomika Technologie

Samsung pokořil Apple. Mobily jihokorejského výrobce jsou nejprodávanější

Aplikace EPU
Domácí Tipy na výlety

Aplikace EPU odhaluje méně známé turistické cíle

homeless-1416564_1280
Zahraniční

Roli Velkého bratra přebírá AI. Bude hlídat bezdomovce i špatné parkování