O korespondenční volbě možná budou poslanci jednat i o víkendu

Poslanci do páteční jedné hodiny ráno projednávali korespondenční volbu. Od pátečních devíti hodin bude schůze Sněmovny pokračovat. Ve hře je i jednání o víkendu.

profimedia-0869664886

Ilustrační foto. Alena Schillerová ve Sněmovně ze dne 2. 5. 2024
Zdroj: Profimedia

  • Ilustrační foto. Alena Schillerová ve Sněmovně ze dne 2. 5. 2024
  • Zdroj: Profimedia

Poslanci se ve čtvrtek sešli k dalšímu projednávání koaličního návrhu na zavedení korespondenční volby pro české občany žijící v zahraničí. Mimořádná schůze se konala na podnět vládního tábora a zaměřila se na druhé čtení volební novely. Opoziční poslanci byli aktivní v podávání pozměňovacích návrhů. Program schválili poslanci až po šesti a půl hodinách od zahájení jednání, což bylo proti vůli opozice.

Na začátku schůze poslanci souhlasili s pokračováním jednání i po 21. hodině, což naznačilo, že se bude jednat do noci. Poté, co byl schválen program schůze, byly představeny pozměňovací návrhy. Mezi nimi byl i návrh na odklad zavedení korespondenční volby až na rok 2026, což bylo předloženo hnutím ANO.

Opoziční poslanci tvrdí, že tato forma hlasování není dostatečně zajištěna pro tajnost a svobodu volby. Některé opoziční strany také kritizovaly nedostatek stanoviska Legislativní rady vlády k návrhu. Napětí mezi koalicí a opozicí bylo patrné i při kritice vládního postupu a předchozích rozhodnutí. I přes obstrukce opozice se však podařilo postoupit v projednávání novely.

Od pátečních devíti hodin ráno bude projednávání pokračovat. Očekává se, že by se poslanci ke korespondenční volbě mohli sejít ve Sněmovně i o víkendu.

Autor: Šimon Mitro

Související

profimedia-0910076452
Domácí

Stát pomůže rodinám postiženým povodněmi, schválila Sněmovna

profimedia-0733088362
Domácí Česká politika

Koalice v Českých Budějovicích ztrácí většinu. Piráti míří do opozice

volby
Domácí Senátní volby

Nejvyšší správní soud definitivně potvrdil výsledky senátních voleb

profimedia-0822402835
Domácí Česká politika

Bývalý velvyslanec Landovský opouští sociální demokracii