pondělí 20. května 2024

O korespondenční volbě možná budou poslanci jednat i o víkendu

Poslanci do páteční jedné hodiny ráno projednávali korespondenční volbu. Od pátečních devíti hodin bude schůze Sněmovny pokračovat. Ve hře je i jednání o víkendu.

profimedia-0869664886

Ilustrační foto. Alena Schillerová ve Sněmovně ze dne 2. 5. 2024
Zdroj: Profimedia

  • Ilustrační foto. Alena Schillerová ve Sněmovně ze dne 2. 5. 2024
  • Zdroj: Profimedia

Poslanci se ve čtvrtek sešli k dalšímu projednávání koaličního návrhu na zavedení korespondenční volby pro české občany žijící v zahraničí. Mimořádná schůze se konala na podnět vládního tábora a zaměřila se na druhé čtení volební novely. Opoziční poslanci byli aktivní v podávání pozměňovacích návrhů. Program schválili poslanci až po šesti a půl hodinách od zahájení jednání, což bylo proti vůli opozice.

Na začátku schůze poslanci souhlasili s pokračováním jednání i po 21. hodině, což naznačilo, že se bude jednat do noci. Poté, co byl schválen program schůze, byly představeny pozměňovací návrhy. Mezi nimi byl i návrh na odklad zavedení korespondenční volby až na rok 2026, což bylo předloženo hnutím ANO.

Opoziční poslanci tvrdí, že tato forma hlasování není dostatečně zajištěna pro tajnost a svobodu volby. Některé opoziční strany také kritizovaly nedostatek stanoviska Legislativní rady vlády k návrhu. Napětí mezi koalicí a opozicí bylo patrné i při kritice vládního postupu a předchozích rozhodnutí. I přes obstrukce opozice se však podařilo postoupit v projednávání novely.

Od pátečních devíti hodin ráno bude projednávání pokračovat. Očekává se, že by se poslanci ke korespondenční volbě mohli sejít ve Sněmovně i o víkendu.

Autor: Šimon Mitro

Související

U studentů vítězí ve volbách do europarlamentu vítězí STAN s Danuší Nerudovou.
Domácí Eurovolby

Studenti by v eurovolbách volili STAN a Piráty. Fandí také Motoristům

Andrej Babiš
Domácí

Časy rekordních zisků jsou pryč. Volby by vyhrálo ANO, ale náskok se zmenšuje

Miloš Vystrčil na návštěvě Moldavska
Domácí

Podle Vystrčila by do EU měly vstoupit země, které plní podmínky

profimedia-0871731452
Domácí

Pavel jmenuje Ženíška ministrem ve čtvrtek před polednem