pondělí 29. dubna 2024

Prosecco je v ohrožení kvůli změnám klimatu

Oblíbené šumivé víno je v ohrožení. Proseccu škodí klimatické změny.

prosecco

Ilustrační foto.
Zdroj: PxHere

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: PxHere

Analýza zveřejněná v časopise iScience popisuje budoucí sklizně italské vinné révy pro výrobu prosecca jako „křehké a ohrožené“. Šumivé víno produkované z vinic na severu Itálie patří k nejoblíbenějším nápojům v Evropě, avšak hrozny na severu Itálie trpí z důvodu kombinace extrémního počasí a degradace půdy. Náhlé a intenzivní srážky spouštějí náhlou erozi půdy, kvůli které se podloží na vinicích sesouvá. Dalším problémem je sucho. Letos byli producenti Prosecca zaplaveni obrovskými jarními srážkami následovanými dusivě horkým létem.

Riziko spočívá ve ztrátě zemědělského produktu a v přeměnách krajiny, což má negativní dopad na místní ekonomiku,“ uvedl autor studie Paolo Tarolli z Univerzity Padova v Itálii. Jedinečná chuť Prosecca pochází z jeho původu ve vysoké nadmořské výšce. Hrozny pěstované v horách jsou menší a mají vyšší poměr slupky ke šťávě, což jim dodává intenzivní chuť. Jsou vystaveny intenzivnímu slunečnímu záření, ale chladné teploty ve vysokých nadmořských výškách jim brání v přesušení.

Poptávka po Proseccu je obrovská, za posledních pět let vzrostla o více než 33 procent. V porovnání s tím poptávka po francouzském šampaňském vzrostla jen o jedno procento za stejné období.

Kromě Prosecca je podle studie v ohrožení také Burgundské víno či Cabernet Sauvignon. Kromě vinné révy extrémní počasí ohrožuje také produkci rýže v severní Itálii, olivového oleje ve Španělsku či ječmene ve Velké Británii. Všechny tyto komodity zažívají v posledních letech dramatický pokles.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: EuroNews

Související

práce
Zahraniční Klimatické změny

Klimatické změny ohrožují zdraví více než 70 procent pracovníků

kvalita ovzduší
Zahraniční Klimatické změny

Špatná kvalita vzduchu ohrožuje 131 milionů Američanů

emise
Domácí Klimatické změny

Peníze z emisních povolenek budou investovány pouze do klimatických opatření

436405919_952254359589292_874032981934182940_n
Zahraniční

Radikální bratislavská otočka. Pellegrini nedopustí ničení ekonomiky ekologií