pondělí 6. května 2024

Radikální bratislavská otočka. Pellegrini nedopustí ničení ekonomiky ekologií

Peter Pellegrini zastává v otázce ochrany klimatu racionálnější názor než končící hlava státu Zuzana Čaputová. Podle něho nesmí uhlíková neutratila ohrožovat ekonomický rozvoj.

436405919_952254359589292_874032981934182940_n

Přírodu je třeba chránit, tvrdí zvolený slovenský prezident. Ovšem lidi bez práce nelze nechat.
Zdroj: Facebook/Peter Pellegrini

  • Přírodu je třeba chránit, tvrdí zvolený slovenský prezident. Ovšem lidi bez práce nelze nechat.
  • Zdroj: Facebook/Peter Pellegrini

Program ekologických sdružení i zelených politiků Green Deal for Europe měl dosud zastání v Grasalkovičově paláci, tedy v sídle slovenského prezidenta. V červnu se tento přístup zjevně změní, až Zuzanu Čaputovou vystřídá nově zvolený prezident Peter Pellegrini, který se ke snahám o uhlíkovou neutralitu vyjádřil skepticky. „Jestliže se některé velké státy ke klimatické změně chovají vlažně, Evropa jde za hranice toho, čemu se říká zdravý selský rozum,“ napsal Pellegrini na svůj facebookový účet.

„Nemůžeme kvůli ochraně přírody zlikvidovat ekonomiku, připravit lidi o práci a ze Slovenska udělat skanzen, kde práva zvířat mají větší váhu než práva lidí,“ dodal zvolený slovenský prezident. Za svá slova ale sklidil protichůdné reakce, část diskutujících pod jeho příspěvkem mu dává za pravdu a chválí jej za lidský přístup. Menší část přispěvatelů ale poukazuje na zdevastované životní prostředí a neudržitelné klima, jehož záchrana stojí nad ekonomickým zájmem.

Od Pellegriniho se proto nedají očekávat takové kroky jako od Čaputové, které loni na Valném shromáždění OSN vybídla k důraznějším krokům na ochranu klimatu.

Autor: Jan Skala

Související

znečištění plasty
Zahraniční Ekologie

Znečištění plasty má řešit globální smlouva OSN

1024px-2015-08-15._Фестиваль_«Большой_Донбасс»_602
Zahraniční

Putinovi Noční vlci dorazili do Česka. Oslaví zde konec druhé světové války

GMlkkbTWYAACds4
Zahraniční

Slováci protestovali proti změnám v televizi. Tentokrát v menším počtu

Češi si se Slováky neporadili.
Fotbal

Čeští mladíci si o medaile nezahrají