úterý 30. dubna 2024

Prokazování pomocí občanky v mobilu umožní Praha na vybraných úřadech

Od poloviny dubna zavede Praha prokazování občankou v mobilu pomocí aplikace eDoklady na vybraných místech.

eDoklady

eDoklady
Zdroj: eDoklady

  • eDoklady
  • Zdroj: eDoklady

Od 15. dubna se bude moci veřejnost v Praze prokazovat pomocí aplikace eDoklady na různých úřadech v metropoli. Pilotní provoz občanky v mobilu bude zahájen na pracovištích registru řidičů, registru vozidel a místech, kde se vyřizují dopravní přestupky.

Zákonnou povinnost umožnit prokazování totožnosti přes aplikaci eDoklady na svých pracovištích má hlavní město od července, stejně jako jiné úřady po republice však umožnují prokazování pomocí eDokladů dříve. Od dubna přijímají občanku v mobilu také policisté v terénu, například při silničních kontrolách.

Možnost využít aplikaci eDoklady zavádíme v Praze s dvou a půl měsíčním předstihem. Aplikace umožňuje mít svůj digitální občanský průkaz bezpečně uložený v mobilu a usnadňuje tak komunikaci s úřady. Je to skvělá práce Ivana Bartoše, který navíc plánuje aplikaci dále rozvíjet. Naším cílem totiž je, aby lidé nemuseli zbytečně obíhat úřady, ale měli vše na pár kliknutí online,“ uvádí Zdeněk Hřib (Piráti), náměstek primátora hl. m. Prahy pro dopravu.

V první vlně bude služba dostupná na vybraných pracovištích, včetně Business Centre Vyšehrad a Břevnov. Později se tato možnost rozšíří na další úřady, včetně Městské policie Praha, aby do konce června 2024 mohli občané využívat eDoklady při jakémkoliv jednání na pražském magistrátu.


Čtěte také:

Občanku v mobilu si stáhlo 292 tisíc lidí. Přijímá ji pět krajských úřadů

Autor: Šimon Mitro

Související

novostavba
Ekonomika Bydlení

Ceny bytů opět stoupají

Jehně
Domácí

Do vzácných přírodních oblastí Prahy se vrací stáda skotu, ovcí a koz

Ivan Bartoš na na Stavebním veletrhu v Brně.
Domácí Digitalizace

Bartoš představil nové systémy pro stavební řízení

Německý prezident Frank-Walter Steinmeier.
Domácí

Německý prezident přijede do Prahy