středa 15. května 2024

Bartoš představil nové systémy pro stavební řízení

Na Stavebním veletrhu představil Ivan Bartoš digitalizaci stavebního řízení.

Ivan Bartoš na na Stavebním veletrhu v Brně.

Ivan Bartoš na na Stavebním veletrhu v Brně.
Zdroj: MMR

  • Ivan Bartoš na na Stavebním veletrhu v Brně.
  • Zdroj: MMR

Místopředseda vlády pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš představil na Stavebním veletrhu v Brně funkční systémy digitalizace stavebního řízení. Jednotlivé části portálu stavebníka a Informačního systému stavebního řízení (ISSŘ) názorně přiblížil stavařům, starostům i ředitelům největších developerských firem.

Díky digitalizaci bude možné veškerá povolení, vyjádření a dokumentaci dostat online. Všechny dotčené a stavební úřady, stavebníci budou pracovat a komunikovat v propojených systémech. Budete přesně vědět, v jaké fázi je vaše žádost, kdo se už vyjádřil, kde se případně zasekla,“ vysvětlil na veletrhu Bartoš.

Od května Ministerstvo pro místní rozvoj zahájí školení na stavebních úřadech a od července bude portál k dispozici veřejnosti. Portál stavebníka je snadno přístupná webová aplikace, která bude dostupná také z mobilních zařízení. Veřejnost bude moci od července využívat tento portál k podání žádostí a dokumentace na stavební úřady. Tento portál je propojen s Informačním systémem stavebního řízení, který slouží úředníkům.

Ministerstvo pro místní rozvoj se snaží, aby přechod na nové systémy proběhl co nejhladčeji. Už od začátku roku školilo více než 4 500 pracovníků stavebních a dotčených úřadů ohledně nového stavebního zákona.

Autor: Šimon Mitro

Související

E-Estonia_Showroom_(37199942781)
Zahraniční

Estonci vstupují na další digitální úroveň. Ve volbách budou hlasovat přes telefon

AI
Ekonomika AI

V Evropě nejvíce investuje do umělé inteligence Itálie a Španělsko

výstavba
Domácí

Obce mohou čerpat miliony na výstavbu a rekonstrukce bytů

Saaz-Ring2
Domácí

Žatec dostal další ocenění. Je historickým městem loňského roku