Řidičák letos propadne 360 tisícům lidí

Od letošního roku sice není nutné mít osobně u sebe řidičský průkaz, ale musí být zároveň platný.

řidičský průkaz

Ilustrační foto.
Zdroj: MVČR

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: MVČR

Při policejní kontrole se motoristé od ledna mohou prokazovat občanským průkazem namísto řidičáku. Již navíc přibyla možnost při policejních kontrolách využívat občanku v mobilu skrze aplikaci eDokaldy, kterou od 1. dubna zavedli policisté v terénu. Stále však platí, že motoristé musí mít řidičský průkaz platný. Ministerstvo dopravy informuje, že letos propadne řidičák více než 360 tisícům lidí.

Nejvíce řidičáků je nutné letos vyměnit ve Středočeském kraji, nejméně pak v kraji Karlovarském. Řidiči mohou nový průkaz žádat online přes Portál dopravy, což usnadní a zrychlí celý proces. „Doporučujeme všem řidičům si zažádat o nový řidičský průkaz online přes Portál dopravy. Tato možnost ušetří řidičům jednu návštěvu úřadu a usnadní a urychlí celý proces díky automatickému předvyplnění formuláře včetně fotografie a podpisu. Žadatel si tak jen nastaví kontaktní údaje a vybere si ten úřad, kde si doklad vyzvedne,“ uvádí ministr dopravy Martin Kupka (ODS).

Samozřejmě je stále možné žádat o nový průkaz fyzicky na úřadě. Výměna neplatného řidičského průkazu je možná standardně do 20 dnů bez poplatku, nebo rychleji do 5 pracovních dnů za 700 korun. Při elektronické žádosti se poplatek platí při vyzvednutí nového průkazu. K přihlášení do Portálu dopravy mohou občané použít svou bankovní identitu, občanskou identitu, mobilní klíč eGovernmentu nebo eObčanku.

Autor: Šimon Mitro

Související

Jilemnice_-_centrum2
Domácí

První společenství obcí v republice chce mít létajícího úředníka

Zahájení stavby další části obchvatu České Lípy
Domácí

Začala stavba další části obchvatu České Lípy

04765f95-9c5f-48f1-ac2c-756e9e66313f
Domácí

Západ Čech i horské oblasti zasypal sníh. Výrazné oteplení je však už nadohled

Veřejné přístaviště v Davli
Domácí

V Davli začal provoz veřejného přístaviště