pondělí 29. dubna 2024

Pouze deset procent Evropanů věří, že Ukrajina zvítězí

Důvěra Evropanů v poražení Ruska ve válce na Ukrajině je mizivá. Pouze deset procent věří ve vítězství Kyjeva.

Válka na Ukrajině.

Válka na Ukrajině.
Zdroj: Picryl

  • Válka na Ukrajině.
  • Zdroj: Picryl

Pouze desetina Evropanů věří, že Ukrajina může porazit Rusko, uvádí průzkum z 12 evropských zemí od Evropské rady pro zahraniční vztahy. Šetření probíhalo mimo jiné ve Francii, Německu, Maďarsku, Itálii, Nizozemsku, Polsku či Španělsku. Pesimistické vyhlídky na poražení Ruska podle průzkumu souvisejí s délkou trvání války, která 24. února bude činit dva roky, a změnou politiky v USA v souvislosti s blokováním další podpory Ukrajiny ze strany Kongresu a také možný návrat Donalda Trumpa do Bílého domu.

V průzkumu převažuje názor, že by Evropská unie měla namísto pomoci Ukrajině v opětovném získání okupovaných území dotlačit Kyjev k mírovým jednáním a konci války. Zatímco 31 procent Evropanů si myslí, že by se Ukrajině mělo nadále pomáhat v poražení Ruska, tak 41 procent by chtělo zahájení mírových jednání. Zbylí nemají názor. Ještě před rokem převažoval u Evropanů názor, že má Ukrajiny získat zpátky svá okupovaná území.

Největší podporu v tom, aby Ukrajina získala zpátky svá okupovaná území, vyjadřují Švédi (50 %), Portugalci (48 %) a Poláci (47 %). Naopak vyvolání mírových jednání i přes ztrátu území by nejvíce upřednostnili Maďaři (64 %), Řekové (59 %) a Italové (52 %).

Přestože si jen desetina Evropanů myslí, že Ukrajina může porazit Rusko, tak to automaticky neznamená, že převažuje názor o vítězství Kremlu. Pouze 20 procent dotázaných si myslí, že Rusko zvítězí. Převažuje názor (37 %), že dojde k mírové dohodě mezi Ukrajinou a Ruskem. Průzkum se uskutečnil v lednu.

Autor: Šimon Mitro

Související

a-ukrainian-soldier-stands-guard-in-a-bunker-as-part-f2a17d-1024
Zahraniční

Situace není dobrá, přiznávají Ukrajinci a spoléhají na mírovou konferenci

12101882633_89dabc0594_b
Zahraniční

Skončí Netanjahu jako Putin? Chystá se na něj mezinárodní zatykač

41747191065_3347661fca_b
Zahraniční

Evropa je smrtelná, musíme více zbrojit a zbavit se závislosti na USA, tvrdí Macron

GMAQt-nWAAArnI_
Zahraniční

Bělorusko odvrátilo dronový útok. Litva za ním však údajně není