středa 15. května 2024

Situace není dobrá, přiznávají Ukrajinci a spoléhají na mírovou konferenci

Uplynulý víkend přinesl další postup ruské armády, která podle Moskvy měla dobýt další vesnice v Doněcké oblasti. Kyjev však vyhlíží americkou pomoc i mírovou konferenci ve Švýcarsku, kam však ruská strana nebyla přizvána.

a-ukrainian-soldier-stands-guard-in-a-bunker-as-part-f2a17d-1024

Ukrajinská armáda čeká na dodávky americké pomoci. Zatím je nucena Rusku ustupovat.
Zdroj: Picryl

  • Ukrajinská armáda čeká na dodávky americké pomoci. Zatím je nucena Rusku ustupovat.
  • Zdroj: Picryl

Že by západní svět mohl přimět Rusko k ústupu za původní ukrajinské hranice, včetně opuštění anektovaného poloostrova Krym, to si slibuje ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj od mírové konference, která se v červnu ve Švýcarsku. Jeho armáda totiž v současné době není v dobré pozici a podle slov náčelníka ukrajinského generálního štábu Oleksandra Syrského je situace na frontě svízelná. Ruská armáda také oznámila dobytí dalších vesnic v Doněcké oblasti, což ukrajinská strana nedementovala.

Rusové nejvíce spoléhají na útoky ze vzduchu, které připravují půdu pro postup pozemních vojsk, ale také se stále častěji soustředí na kritickou infrastrukturu a její vyřazení z provozu. Podle Zelenského se Rusko soustřeďuje zejména na plynovody, kudy přes Ukrajinu proudí plyn do zemí Evropské unie. Předmětem zájmu ruských leteckých útoků jsou také tepelné elektrárny. Moskva se hájí tím, že tyto útoky jsou odpovědí na ukrajinské údery na ruskou infrastrukturu.

Před zhroucením je údajně město Časiv Jar, které je považováno za baštu ukrajinské armády. Jeho dobytí chce podle Kyjeva ruský prezident Vladimir Putin využít k propagandistickým účelům při oslavách konce druhé světové války 9. května.

Na Ukrajinu by měla v dohledné době začít proudit schválená americká pomoc v hodnotě 60 miliard dolarů, která by podle Kyjeva mohla zvrátit nepříznivou situaci. „V žádném případě to neovlivní vývoj na frontě," reagovala Moskva prostřednictvím mluvčího Kremlu Dmitrije Peskova.

Autor: Jan Skala

Související

53236191094_67b82dc087_b
Domácí

Pavel vyzval k míru na Ukrajině. Zvolil babišovskou rétoriku

37340826976_7cacdbcbb2_b
Zahraniční

Varšava navýší peníze na tajné služby. Podle Tuska chce Rusko zasáhnout do eurovoleb

contents_gallery_special_3_zoom_207
Ekonomika

Česká republika vymění s Ázerbájdžánem houfnice za plyn. Zájem má i Slovensko

GNjLVkvXQAA0DmW
Zahraniční

Gruzie je na nohou. Nový zákon však nemá základ v Rusku, ale v Americe