Po zemětřesení na Tchaj-wanu zbývá vyprostit stovku lidí. Hlášeno je devět obětí

Při zemětřesení na Tchaj-wanu bylo zraněno více než tisíc lidí a minimálně devět lidí zemřelo. Otřesy zasáhly i Japonsko.

profimedia-0862268110

Vyprošťování pohřešovaných po zemětřesení na Tchaj-wanu. Foto: 4. 4. 2024
Zdroj: Profimedia / Hualien Fire Department via AP

  • Vyprošťování pohřešovaných po zemětřesení na Tchaj-wanu. Foto: 4. 4. 2024
  • Zdroj: Profimedia / Hualien Fire Department via AP

Záchranáři na Tchaj-wanu stále pracují na odstraňování následků silného zemětřesení, které zasáhlo východní pobřeží ostrova. Úřady potvrdily zranění více než tisícovky lidí a více než sto osob čeká na vyproštění v důsledku sesuvů půdy. Někteří jsou uvězněni v horách, tunelech nebo na silnicích. Přestože zemětřesní dosáhlo síly 7,4 stupně Richterovy škály, tak výpadky elektřiny hlásí jen některé oblasti. Zemětřesení se soustředilo u přístavu Chua-lien na východním pobřeží. Budovy v této oblasti byly vážně poškozeny.

Jižní břeh Japonska zasáhlo ve čtvrtek další zemětřesení s hloubkou ohniska 40 kilometrů. Ovšem tento otřes nezanechal značné škody. Americká geologická služba lokalizovala epicentrum zemětřesení v Tichém oceánu 80 kilometrů východně od města Minamisoma, blízko jaderné elektrárny Fukušima. Japonské úřady potvrdily, že žádné abnormální měření nebylo zaznamenáno a varování před tsunami nebylo vydáno. Pouze provoz rychlovlaků v zasažené oblasti byl dočasně pozastaven.

Níže se můžete podívat na video, které koluje na sociálních sítích, na němž tchajwanské sestry při zemětřesení ochránily novorozence.

Autor: Šimon Mitro

Související

profimedia-0869769174
Zahraniční

Biden označil Japonsko a Indii za xenofobní země

čínské námořnictvo
Zahraniční

Čína posiluje vojenské aktivitu u Tchaj-wanu

bezdomovec Japonsko
Zahraniční

Japonsko hlásí nejméně bezdomovců za 20 let

FsRE3H5acAE1Q4Q (1)
Zahraniční

Zkuste použít jaderné zbraně a bude to váš konec, hrozí Soul směrem na sever