Planeta má za sebou historicky nejteplejší týden. A bude hůř!

Červenec už od svého začátku láme teplotní rekordy. Můžou za to klimatické změny a silný jev El Niño. Planeta má za sebou nejteplejších sedm dní v kuse vůbec.

horko

Ilustrační foto.
Zdroj: PickPik

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: PickPik

Změna klimatu se podle OSN vymyká kontrole. Planeta má za sebou totiž nejteplejší týden v historii. A tím to rozhodně nekončí. „Je pravděpodobné, že červenec bude nejteplejší měsíc od doby meziledové před asi 120 tisíci lety,“ popsal klimatickou situaci Karsten Haustein z univerzity v Lipsku.

Průměrná globální teplota vzduchu byla v úterý 17,18 stupně, čímž překonala teplotní rekord ze dne před tím. Za sedm po sobě jdoucích velmi teplých dní byla podle údajů Climate Reanalyzer University of Maine průměrná denní teplota vyšší 0,04 stupně, to je více než kterýkoliv týden za posledních 44 let uchovávání záznamů. Už červen hlásil v různých částech světa rekordy. Situace je neúnosná v Asii i na jihu USA. V Číně panuje vlna veder přesahujících 35 stupňů.

Jedním z faktorů vysokých průměrných teplot na Zemi je výjimečně mírná zima v Antarktidě. Části kontinentu i oceánu okolo byly až o 20 stupňů teplejší než průměrné hodnoty v letech 1979 až 2000. „Mají to za následek hlavně silné větrné fronty, které tlačí teplý vzduch hlouběji na jih,“ řekl Raghu Murtugudde, profesor vědy o atmosférických systémech z univerzity v Marylandu.

Oteplování podnebí může navíc podle odborníků vést ke zvýšení rizik nemocí, jako je třeba ptačí chřipka. V Antarktidě by mohlo fatálně ohrozit populaci tučňáků a další faunu v regionu.

Autor: Nikola Velkoborská
Zdroj: The Guardian

Související

44635876005_98bfec0277_b
Domácí

Padaly rekordy, úřadoval i silný vítr. Česko však čeká další změna počasí

práce
Zahraniční Klimatické změny

Klimatické změny ohrožují zdraví více než 70 procent pracovníků

kvalita ovzduší
Zahraniční Klimatické změny

Špatná kvalita vzduchu ohrožuje 131 milionů Američanů

emise
Domácí Klimatické změny

Peníze z emisních povolenek budou investovány pouze do klimatických opatření