pondělí 29. dubna 2024

Obrat v USA. Ve volbách má větší šance Trump než Biden

Rok před volbami amerického prezidenta má lépe nakročeno Donald Trump. Ten s přehledem vede v pěti klíčových státech USA.

32984155372_356bc301de_b

Zamíří znovu Donald Trump do Bílého domu?
Zdroj: Flickr

  • Zamíří znovu Donald Trump do Bílého domu?
  • Zdroj: Flickr

Přestože průzkumy veřejného mínění v minulých měsících ukazovaly, že největší šance na zisk postu prezidenta Spojených států, má dosavadní prezident Joe Biden, nyní se situace obrací. V řadě klíčových států se podle listu The New York Times dostává Bidenův předchůdce, republikánský kandidát Donald Trump. V některých státech dokonce před současným šéfem Bílého domu vede i o deset procent. Přestože je 77letý Trump pouze o tři roky mladší než jeho sok Biden, drtivá většina dotázaných se otázkou věku zabývá a 80letého současného prezidenta označila za příliš starého na výkon nejvyšší státní funkce.

Trumpa také Američané hodnotí lépe v otázce zahraniční politiky, v postoji k válkám na Ukrajině a Izraeli a i v ekonomických a vnitropolitických věcech. Biden zase boduje svým otevřenějším přístupem k demokracii. Trumpa nejvíce podporují voliči v Arizoně, Georgii, Texasu, Michiganu, Nevadě nebo Pensylvánii, kdežto Biden by zvítězil ve Wisconsinu a pravděpodobně i v Kalifornii.

Prezidentské volby se budou v USA konat za rok, 5. listopadu 2024. Kromě Trumpa se za Republikány o post hlavy Spojených států bude ucházet například guvernér Floridy Ron DeSantis, bývalá guvernérka Jižní Karolíny Nikki Haley nebo bývalý guvernér Arkansasu Asa Hutchinson. Demokraty chce kromě Bidena hájit například synovec někdejšího prezidenta Johna F. Kennedyho, Robert F. Kennedy.

Autor: Jan Skala

Související

Donald_Trump_(27150997534)
Zahraniční

Podpora Bidena znovu klesá. Trumpa by nyní volila necelá polovina Američanů

41747191065_3347661fca_b
Zahraniční

Evropa je smrtelná, musíme více zbrojit a zbavit se závislosti na USA, tvrdí Macron

Joe Biden
Zahraniční Volby USA

Podle Američanů nemá Biden dostatečnou kondici. Trump na tom není o moc lépe

Tianas-image
Zahraniční

Biden podepsal zrušení TikToku. Ničí svobodu 170 milionů Američanů, tvrdí síť