čtvrtek 16. května 2024

Miliardové dotace Národní sportovní agentury byly netransportní a bez kontroly

NKÚ zjistil nedostatky v činnosti Národní sportovní agentury, které byly vypláceny miliardové dotace bez patřičné kontroly.

profimedia-0842836088

Ilustrační foto.
Zdroj: Tonda Tran / CNC / Profimedia

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Tonda Tran / CNC / Profimedia

Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) upozornil na nedostatečnou kontrolu využití dotací ze strany Národní sportovní agentury (NSA) a Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy (MŠMT). Během prověrky odhalil NKÚ nepravidelnosti v poskytování dotací a jejich administraci mezi lety 2019 a 2022. Některé dotační výzvy byly nejen neprůhledné, ale i v rozporu s platnými právními předpisy.

NSA, jež byla založena v srpnu 2019, měla podle očekávání přinést zvýšenou transparentnost a efektivní systém vyhodnocování poskytnutých dotací. Podle NKÚ se však tento cíl nepodařilo splnit, neboť agentura nedostatečně vyhodnocovat dopady svých výdajů na sportovní aktivity. Kritizována byla i administrativní náročnost procesu žádostí o dotace, která se táhla měsíce. MŠMT, které dříve vykonávalo aktivity převedené na NSA, bylo kritizováno za opožděné rozhodování o poskytnutí dotací.

NKÚ také poukázal na nepravidelnosti v hospodaření NSA, konkrétně na neodůvodněné snížení výnosu z majetku a porušení zákonných schvalovacích postupů. NSA uzavírala smlouvy a prováděla objednávky bez dodržení stanovených postupů. NSA prostřednictvím svých programů podporuje rozvoj sportu a turistiky, ale nedostatečná kontrola a nepravidelnosti v administraci mohou zpochybnit účinnost a transparentnost této podpory.

Autor: Šimon Mitro

Související

Nejvyšší kontrolní úřad
Domácí

Česko není připraveno na krize, uvádí NKÚ

Nejvyšší kontrolní úřad
Domácí

Státní podpora cestovního ruchu dotovala i nehospodárné projekty, uvádí NKÚ

stažený soubor
Krimi

Asistentka z Nejvyššího kontrolního úřadu si objednala vraždu manžela

profimedia-0831730787
Domácí

Vnitro utratilo 200 milionů na modernizaci veřejné správy. Podle NKÚ bez výsledku