pondělí 6. května 2024

Podle Američanů nemá Biden dostatečnou kondici. Trump na tom není o moc lépe

Američani mají u Joe Bidena i Donalda Trumpa problém s fyzickou i morální stránkou. Šance obou kandidátů jsou velmi vyrovnané.

Joe Biden

Joe Biden
Zdroj: Rawpixel

  • Joe Biden
  • Zdroj: Rawpixel

Volba mezi Joe Bidenem a Donaldem Trumpem bude pro Američany velmi složitá. U obou kandidátů je totiž kritizována jejich fyzická kondice i etická stránka, vyplývá to z průzkumu agentury Pew Research. Podle 65 procent Američanů nemá současný prezident dostatečnou kondici. Trumpa takto vnímá 40 procent, čemuž se nelze divit, jelikož je exprezident pouze o čtyři roky mladší než 81letý Biden.

Morální chování prezidenta je rovněž problematické u obou kandidátů. Jako nemorálního vnímá Trumpa 59 procent respondentů a Bidena 47 procent. Podle průzkumu zatím inklinuje o jeden procedurální bod více Američanů k Trumpovi. Trumpa by spíše volilo 49 procent, zatímco Bidena 48 procent. Dvě procenta Američanů by nevolili ani jednoho a jedno procento neodpovědělo.

Trumpovi voliči vyjadřují větší důvěru v jeho fyzickou a duševní kondici, zatímco Bidenovi voliči se více spoléhají na jeho etické chování a dodržování demokratických hodnot. Mladší a vzdělanější voliči více podporují Bidena, zatímco starší a méně vzdělaní voliči se kloní k Trumpovi.

Zhruba polovina registrovaných voličů by nahradila oba kandidáty, kdyby měli možnost. Tato nespokojenost se odráží i v hodnocení prezidentů, jelikož jak Bidena, tak Trumpa hodnotí většina voličů negativně.

Autor: Šimon Mitro

Související

USA a Čína
Zahraniční

Většina Američanů vnímá Čínu negativně

27095245666_6fdbb262e7_b
Zahraniční

Chystá se ukrajinská protiofenziva. Ovšem až na rok 2025, řekli Američané

profimedia-0792729294
Zahraniční

Průměrný věk světových lídrů je 62 let. Biden nejstarší není

GMpZDMOXwAERcfd
Zahraniční

Střídání znepřátelených armád. Místo Američanů jsou na téže základně Rusové