pondělí 6. května 2024

Nejhezčí druh lišky chová Zoo Děčín

Návštěvníci děčínské zoo se mohou nově kochat roztomilými mláďaty polární lišky.

liška polární

Mládě lišky polární v Zoo Děčín
Zdroj: Zoo Děčín

  • Mládě lišky polární v Zoo Děčín
  • Zdroj: Zoo Děčín

Liška polární sice „živoří“ v oblastech věčného ledu a tundry, ale svým zjevem a nádhernou huňatou srstí patří k nejkrásnějším liškám na světě. Zoo Děčín začalo chovat jednoho samce a dvě samice, které v minulém týdnu obdržela z německého Tierparku Limbach-Oberfrohna. Lišky jsou umístěny ve zrekonstruované expozici, kterou kdysi obývali mývalové severní a v posledních letech tam dožívala skupina nutrií říčních.

Na mláďata jsme museli poměrně dlouho čekat, neboť v celé Evropě nebyly v době dokončení expozice polární lišky vůbec k sehnání. Mláďata jsme měli rezervovaná už před jejich narozením, nyní je jim 5 měsíců. Výměnou za liščata jsme do Tierparku Limbach-Oberfrohna dovezli dvě samičky kapybar vodních,“ vysvětlil vrchní chovatel Petr Haberland. Liščata jsou sourozenci z vrhu 12 mláďat a proto v průběhu příštího měsíce doveze zoo ještě jednoho nepříbuzného samce ze Zoo Brno, která je aktuálně jedinou zahradou, jež kromě Děčína lišky polární chová.

V zimě mají lišky polární bílou a hustou srst, zatímco v létě je srst šedá a krátká. Je to dáno tím, aby co nejlépe splynula s okolním prostředím severské tundry. Mezi přirozené nepřátele lišky polární patří medvěd lední, vlk arktický, rosomák a také liška obecná. Liška polární je v přírodě nejvíce ohrožena ztrátou životního prostředí způsobenou změnou klimatu. Ohrožují ji také pytláci, kteří ji loví pro kvalitní kožešinu.

Kromě lišek polárních vábí Zoo Děčín také na nadcházející akci Strašidelná zoo. K ní dojde v sobotu 4. listopadu. Návštěvníci se mohou těšit na dlabání dýní, strašidelnou stezku a lampionový průvod.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: Zoo Děčín

Související

pštros
Ostatní Fauna

Milovaný pštros z Kansasu snědl klíče a zemřel

turistická značka
Domácí Výročí

Klub českých turistů oslaví 135 let od vyznačení první turistické trasy

Zoo Ostrava
Světové dny Fauna

Den milovníků zoo

Velikonoce na zámku Loučeň.
Domácí Tipy na výlety

Velikonoční návštěvnost památek překonala očekávání. Zafungovalo počasí