Velikonoční návštěvnost památek překonala očekávání. Zafungovalo počasí

Památky přes Velikonoce přilákaly přes 140 tisíc lidí. Návštěvníky vylákalo ven slunné počasí.

Velikonoce na zámku Loučeň.

Velikonoce na zámku Loučeň.
Zdroj: Zámek Loučeň

  • Velikonoce na zámku Loučeň.
  • Zdroj: Zámek Loučeň

Velikonoční svátky se staly významným magnetem pro milovníky historie a kultury. Státní hrady, zámky a další památky spravované Národním památkovým ústavem (NPÚ) otevřely své brány a přivítaly více než 140 tisíc návštěvníků. Tento počet znamenal nárůst o pětinu ve srovnání s loňskými Velikonocemi a o desetiprocentní nárůst oproti roku 2022.

Zájem o historické památky v České republice stále roste. V minulém roce přilákaly památky NPÚ celkem 4,2 milionu návštěvníků. V letošním roce byl zaznamenán dokonce téměř trojnásobný nárůst návštěvnosti v prvním čtvrtletí, což je částečně dáno i brzkým zahájením sezony a Velikonocemi ve spojení s příznivým počasím.

Od 2. dubna památky přecházejí na pravidelný sezonní režim. Návštěvníci se mohou těšit na celou řadu novinek. Na státním zámku Zákupy byly představeny tři nově zrekonstruované místnosti s druhorokokovými výmalbami z počátku 50. let 19. století. Státní zámek Konopiště představí unikátní večerní prohlídky s osobními věcmi rodiny Františka Ferdinanda d'Este. A například na zámku Ploskovice se letním návštěvníkům otevře reinstalované piano nobile s originálním vybavením z roku 1853.

Kromě těchto novinek budou návštěvníci moci obdivovat obnovenou barokní lékárnu v klášteře Zlatá Koruna, zrekonstruovanou zahradu na zámku Lysice, nový návštěvnický okruh na zámku Uherčice, a prohlídkovou trasu Novinky po rekonstrukci na zámku Litomyšl. Dále proběhla kompletní obnova Letohrádku Bellaria na zámku Český Krumlov, která bude otevřena v září.

Autor: Šimon Mitro

Související

Hradozámecká noc na zámku Kratochvíle.
Domácí Tipy na výlety

Návštěvnická sezóna na českých památkách potrvá do 3. listopadu

1280px-Station_Korenov
Domácí

Rekonstrukce zubačky v Kořenově se komplikuje. Problém je v tamním nádraží

5314dbc3-1e40-42ca-907c-f08326a0c7ba
Ostatní

Kam o víkendu zdarma? Na festival ptactva, dýňobraní i zahradní slavnost

letohrádek Bellarie v Českém Krumlově
Domácí Foto

Krumlovský letohrádek Bellarie se znovu otevřel veřejnosti