středa 1. května 2024

Velikonoční návštěvnost památek překonala očekávání. Zafungovalo počasí

Památky přes Velikonoce přilákaly přes 140 tisíc lidí. Návštěvníky vylákalo ven slunné počasí.

Velikonoce na zámku Loučeň.

Velikonoce na zámku Loučeň.
Zdroj: Zámek Loučeň

  • Velikonoce na zámku Loučeň.
  • Zdroj: Zámek Loučeň

Velikonoční svátky se staly významným magnetem pro milovníky historie a kultury. Státní hrady, zámky a další památky spravované Národním památkovým ústavem (NPÚ) otevřely své brány a přivítaly více než 140 tisíc návštěvníků. Tento počet znamenal nárůst o pětinu ve srovnání s loňskými Velikonocemi a o desetiprocentní nárůst oproti roku 2022.

Zájem o historické památky v České republice stále roste. V minulém roce přilákaly památky NPÚ celkem 4,2 milionu návštěvníků. V letošním roce byl zaznamenán dokonce téměř trojnásobný nárůst návštěvnosti v prvním čtvrtletí, což je částečně dáno i brzkým zahájením sezony a Velikonocemi ve spojení s příznivým počasím.

Od 2. dubna památky přecházejí na pravidelný sezonní režim. Návštěvníci se mohou těšit na celou řadu novinek. Na státním zámku Zákupy byly představeny tři nově zrekonstruované místnosti s druhorokokovými výmalbami z počátku 50. let 19. století. Státní zámek Konopiště představí unikátní večerní prohlídky s osobními věcmi rodiny Františka Ferdinanda d'Este. A například na zámku Ploskovice se letním návštěvníkům otevře reinstalované piano nobile s originálním vybavením z roku 1853.

Kromě těchto novinek budou návštěvníci moci obdivovat obnovenou barokní lékárnu v klášteře Zlatá Koruna, zrekonstruovanou zahradu na zámku Lysice, nový návštěvnický okruh na zámku Uherčice, a prohlídkovou trasu Novinky po rekonstrukci na zámku Litomyšl. Dále proběhla kompletní obnova Letohrádku Bellaria na zámku Český Krumlov, která bude otevřena v září.

Autor: Šimon Mitro

Související

Kramářova vila
Domácí Tipy na výlety

Kramářova vila se zpřístupní na Svátek práce

parní vlak
Domácí Tipy na výlety

O letních prázdninách budou po Pardubicku jezdit parní vlaky

Benešova vila
Domácí Tipy na výlety

Benešova vila bude od května přístupná šest dní v týdnu

turistická značka
Domácí Výročí

Klub českých turistů oslaví 135 let od vyznačení první turistické trasy