sobota 27. dubna 2024

Ministerstvo nalije miliony do zaostávajících regionů na podporu turismu

Ministerstvo pro místní rozvoj chce posílit cestovní ruch v hospodářsky a sociálně ohrožených regionech.

turistika ČR

Ilustrační foto.
Zdroj: MMR

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: MMR

Ministerstvo pro místní rozvoj spustilo výzvy z Integrovaného regionálního operačního programu (IROP), které mají posílit veřejnou infrastrukturu pro udržitelný cestovní ruch v hospodářsky a sociálně ohrožených oblastech. Tato iniciativa disponuje více než 855 miliony korun z Evropského fondu pro regionální rozvoj (EFRR), s příjmy žádostí o podporu od 9. dubna.

Čtvrtina obyvatel země žije v obcích, kterým se v různých ohledech nedaří držet krok se zbytkem země. Potýkají se s problémy jako třeba nedostatečná veřejná infrastruktura, špatná dostupnost sociálních služeb, zdravotní péče nebo nevyhovující bydlení. Stát je tu od toho, aby jim podal pomocnou ruku. Výzvy IROP podpoří cestovní ruch v hospodářsky a sociálně ohrožených regionech,“ řekl místopředseda vlády pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti).

Finanční prostředky z IROP povedou k výstavbě naučných stezek, odpočívadel, sociálních zařízení a turistických tras včetně značení. Dále budou podpořeny projekty zlepšující informovanost o místních atrakcích a parkování, stejně jako dostupnost pomocí hromadné dopravy. Podpora je určena pouze projektům na územích, která jsou považována za hospodářsky a sociálně ohrožená. Mezi ně patří Národní park České Švýcarsko, Národní park Jeseníky, Krušnohoří, Ústecký kraj, Jizerské hory, jižní část Vysočiny či Podyjí.

Mapa hospodářsky a sociálně ohrožených území České republiky

Autor: Šimon Mitro

Související

turistická značka
Domácí Výročí

Klub českých turistů oslaví 135 let od vyznačení první turistické trasy

Saaz-Ring2
Domácí

Žatec dostal další ocenění. Je historickým městem loňského roku

klávesnice
Domácí

Na kybernetickou bezpečnost veřejné správy půjdou stovky milionů

klíče od bytu
Ekonomika Bydlení

Dostupné byty bude Česko financovat z veřejných zdrojů