čtvrtek 9. května 2024

Na kybernetickou bezpečnost veřejné správy půjdou stovky milionů

Kyberbezpečnost české veřejné zprávy bude podpořena stovkami milionů z fondů EU.

klávesnice

Ilustrační foto.
Zdroj: Picryl

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Picryl

Ministerstvo pro místní rozvoj prostřednictvím Integrovaného regionálního operačního programu (IROP) spustilo výzvu s cílem posílit kybernetickou bezpečnost ve veřejné správě. Pro tento projekt je vyčleněno téměř 270 milionů korun z Evropského fondu pro regionální rozvoj. Hlavním žadatelem je Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB).

NÚKIB je klíčovým hráčem v oblasti kybernetické bezpečnosti v České republice. Cílem aktuální výzvy je posílit kybernetickou odolnost veřejné správy a umožnit rychlou reakci na aktuální i budoucí kybernetické hrozby.

Kybernetická bezpečnost je v dnešním světě jedním ze základních prvků funkčního státu. S digitalizací přichází i řada výzev, kterým se musíme umět postavit a adaptovat v neustále se měnícím prostředí. MMR proto dlouhodobě podporuje rozvoj českého eGovernmentu a kyberbezpečnost,” řekl místopředseda vlády pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti).

Projekty financované z této výzvy budou směřovat k technickému zabezpečení podle zákona o kybernetické bezpečnosti. To zahrnuje nákup diskových úložišť, routerů, firewallů a další infrastruktury nezbytné pro efektivní ochranu kritické státní infrastruktury.

Autor: Šimon Mitro

Související

mobil
Domácí Technologie

Sledovací aplikaci na svém telefonu našel každý osmý Čech

výstavba
Domácí

Obce mohou čerpat miliony na výstavbu a rekonstrukce bytů

Ivan Bartoš na na Stavebním veletrhu v Brně.
Domácí Digitalizace

Bartoš představil nové systémy pro stavební řízení

muž na mobilu
Krimi

Invalidní důchodce byl vydírán kvůli masturbaci před kamerou