pátek 3. května 2024

Dostupné byty bude Česko financovat z veřejných zdrojů

Stát rozjíždí program na podporu dostupného bydlení. V podobě dotací a výhodných úvěrů jsou pro tento rok k dispozici dvě miliardy korun.

klíče od bytu

Ilustrační foto.
Zdroj: PxHere

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: PxHere

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš a Státní fond podpory investic uzavřeli dohodu s Evropskou komisí o financování dostupného bydlení v České republice. Díky této dohodě bude možné financovat nájemní byty s nižším než tržním nájemným, především pro mladé do 35 let či pro určité profese v regionech. Pro tento rok jsou k dispozici dvě miliardy korun v podobě dotací a výhodných úvěrů.

V zahraničí hraje sektor dostupného bydlení klíčovou roli při zvládání bytové krize, u nás se ale žádná z předchozích vlád ani nepokusila ho s Evropskou komisí vyjednat. Zhruba za rok se nám podařilo dohodnout vše potřebné a ve druhé polovině roku rozjíždíme první program. Podmínky pro cílovou skupinu splňují asi dva miliony lidí v ČR,“ uvedl místopředseda vlády pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti).

Evropská komise schvaluje takové programy prostřednictvím tzv. notifikace. Státy Unie musí dokázat, že jejich záměry neohrozí volný trh a že společenské přínosy převáží nad riziky. Pro ČR to znamená možnost poskytnout až dvanáct miliard korun do roku 2030.

Náklady na nové byty se budou postupně vracet z nájemného, které bude nižší než tržní cena v dané lokalitě. Bartoš zdůraznil, že program je určen pro širokou veřejnost, a to od mladých rodin přes učitele a zdravotníky až po ty, kteří nemají vlastní nemovitost a nepatří k nejbohatší pětině populace.

Autor: Šimon Mitro

Související

novostavba
Ekonomika Bydlení

Ceny bytů opět stoupají

Ivan Bartoš na na Stavebním veletrhu v Brně.
Domácí Digitalizace

Bartoš představil nové systémy pro stavební řízení

Saaz-Ring2
Domácí

Žatec dostal další ocenění. Je historickým městem loňského roku

hypotéka
Ekonomika Bydlení

Banky poskytly v březnu o polovinu více hypoték než loni