pondělí 6. května 2024

Lotyši schválili registrované partnerství. Homosexuálové však požaduje více

Lotyšsko, které dosud patřilo spíše ke konzervativnějším zemím Evropské unie, nyní ukázalo svou vlídnější tvář sexuálním menšinám. Ty však žádají ještě větší práva.

Gay-Pride_CREDITBarcex_Flickr

Lotyšští homosexuálové si vybojovali větší uznání.
Zdroj: Flickr

  • Lotyšští homosexuálové si vybojovali větší uznání.
  • Zdroj: Flickr

Lotyšský parlament kývl na návrhy novelizovaných zákonů, které dlouhodobě požadují ochránci práv sexuálních menšin. Během příštího roku totiž vstoupí v platnost uzavírání formálního partnerství mezi nesezdanými páry, což je právě věc, která by měla usnadnit po právní stránce partnerský život právě členům LGBTQ+ komunity. Ti se budou moci nově registrovat u notáře, čímž dosáhnou určité sociální ochrany a budou mít právo dostávat informace o zdravotním stavu svého partnera a rozhodovat o jeho léčbě, pokud tak nebude moci učinit on sám. Informovala o tom lotyšská veřejnoprávní televize LSM.

Současný krok parlamentu ale zástupce LGBTQ+ spíše zklamal. Podle nich novela neřeší majetkové problémy ani adopci dětí u stejnopohlavních párů. Zástupci komunity v něm ale spatřují zárodek šiřšího vyřešení zmíněných problémů. Cílem je uzákonění manželství pro všechny, k čemuž však zatím napříč lotyšským politických spektrem není vůle.

Autor: Jan Skala

Související

euro
Ekonomika

Inflace v eurozóně je na 2,4 procentech. Růst ekonomiky překonal očekávání

eurovolby
Domácí Eurovolby

Průběžné výsledky eurovoleb zveřejnovány nebudou

41747191065_3347661fca_b
Zahraniční

Evropa je smrtelná, musíme více zbrojit a zbavit se závislosti na USA, tvrdí Macron

zbraně
Domácí

Vláda schválila novelu zákona o zbraních, která reaguje na útok Filozofické fakultě