neděle 5. května 2024

Vláda schválila novelu zákona o zbraních, která reaguje na útok Filozofické fakultě

Novela zákona o zbraních prošla na vládě. Reaguje na nedávný útok na Filozofické fakultě v Praze.

zbraně

Ilustrační foto.
Zdroj: Raw

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Raw

Vláda ve středu odsouhlasila novelu zákona o zbraních, která reaguje na nedávný útok ozbrojeného pachatele na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Novela má urychlit platnost dvou klíčových opatření obsažených v novém zákoně o zbraních a střelivu.

Jedním z hlavních opatření je zavedení povinnosti pro obchodníky se zbraněmi hlásit polici podezřelé transakce. Tato nová pravidla umožní rychlé nahlášení podezřelých nákupů prostřednictvím takzvané červené dlaždice v centrálním registru zbraní.

Druhou změnou je rozšíření pravomocí policie pro zajištění zbraní v případech, kdy má důvěryhodné informace o možném nebezpečí pro veřejný pořádek nebo bezpečnost. Tato opatření umožní odebrat zbraně osobám, které by mohly představovat riziko pro vnitřní bezpečnost, například na základě vyhrožování na sociálních médiích.

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) uvedl, že nový zákon o zbraních přinese důležité změny k lepšímu, ačkoli kvůli propojení IT systémů může vstoupit v platnost až v roce 2026. Nicméně některá opatření, která mají snížit pravděpodobnost opakování podobných tragických událostí jako té na Filozofické fakultě UK, mohou být aplikována téměř okamžitě. Ministerstvo vnitra navrhuje, aby Poslanecká sněmovna schválila návrh novely již v prvním čtení, aby se mohla co nejdříve stát účinnou, ideálně již od 1. července.

Autor: Šimon Mitro

Související

prof
Domácí

Kvůli sportovním akcím budou posíleny bezpečnostní opatření

012
Domácí

Ochranu dostalo 600 tisíc uprchlíků. Je to víc, než zvládneme, myslí si většina lidí

20220328PHT26307_original
Zahraniční

Brusel schválil migrační balíček. Evropou se žene bouře nevole

Užijte si netradiční silvestrovské oslavy
Domácí

Bezpečnost i ochrana přírody. Ministerstvo omezí prodej ohňostrojů