Kvůli nebezpečné nákaze čeká chov pstruhů na Bruntálsku likvidace

Ohnisko nebezpečné nákazy lososovitých ryb se po dvou letech objevilo na území Česka. Virová hemoragická septikémie decimuje chov pstruhů duhových v hospodářství Tylov na Bruntálsku.

rainbow-trout-fish-onchorhynchus-mykiss-detailed-photography-850x572

Pstruh duhový
Zdroj: pixnio.com

  • Pstruh duhový
  • Zdroj: pixnio.com

„Od začátku ledna zde uhynula již téměř třetina z šesti tun chovaných pstruhů. Zbývající ryby v chovu čeká utracení bezpečná likvidace v asanačním podniku. Hospodářství přijalo mimořádná veterinární opatření s cílem zabránit rozšíření nákazy,“ popsal pro Minutové zprávy mluvčí veterinární správy Petr Vorlíček.

Virová hemoragická septikémie je vysoce infekční virové onemocnění lososovitých ryb a štik. Mezi tuzemské vnímavé druhy ryb patří zejména pstruh duhový, pstruh obecný, štika obecná a lipan podhorní. Onemocněni se často projeví při stresu, který vyvolala změny teploty vody, manipulace s rybami, vysoká hustota rybí obsádky nebo nevhodná kvalita vody. „Nemocné ryby jsou apatické, lze pozorovat ztmavnutí povrchu těla, exoftalmus, tedy vystouplé oko a krvácení u bází ploutví. Onemocnění není přenosné na člověka,“ upřesnil mluvčí.

Související

včely
Domácí Příroda

Nemocných včel je v Česku méně, ukázal monitoring varroázy

IMG-20240322-WA0079-8.jpg
Domácí

Pstruzi obecní se vracejí do potoků díky speciálním inkubátorům

larvy-bource-morušového-scaled.jpg
Domácí

Mražené larvy a ptáci vaření i s hlavami: Vietnamcům z Brna hrozí obří pokuty

14053857_10207597586400873_8135649006524661026_o
Domácí

Veterinární inspekce kontroluje, jestli mají zvířata dost vody