sobota 18. května 2024

Mražené larvy a ptáci vaření i s hlavami: Vietnamcům z Brna hrozí obří pokuty

Pokutu až 50 milionů korun můžou dostat dva Vietnamci, kteří obchodovali v tržnici v Brně. Prodávali nelegální potraviny, načerno vyráběli klobásy a neměli doklady o původu masa.

larvy-bource-morušového-scaled.jpg

Mražené larvy bource morušového.
Zdroj: SVS

  • Mražené larvy bource morušového.
  • Zdroj: SVS

„V mrazicím samoobslužném boxu jedné z prodejen nalezly veterinární inspektorky čtyři balení mražených larev bource morušového, které není na území Evropské unie povoleno prodávat k lidské spotřebě,“ popsal mluvčí Státní veterinární správy Petr Vorlíček.

V další z prodejen pak inspektorky našly v chladícím boxu plastovou přepravku asi s 20 uvařenými ptačími těly i s hlavou. Druh ptáků nešlo již určit, podle prodavače se jednalo o křepelky. „Prodejce neměl žádný doklad o původu potraviny. Inspektorky v prodejně zajistily také osm kilogramů chlazených klobás, opět bez dokladů. Prodávající se navíc doznal, že klobásy pocházely z jeho vlastní nelegální domácí výroby,“ uvedl mluvčí.

Pochybné potraviny inspektorky na místě znehodnotily a nařídily provozovatelům, aby je nechali zlikvidovat v asanačním podniku. Oběma provozovatelům hrozí ve správním řízení za uvádění potenciálně nebezpečných potravin na trh pokuta až 50 milionů korun.

„Vietnamští podnikatelé hrají významnou roli v oblasti obchodu s potravinami v České republice. Veterinární inspektoři se dlouhodobě při kontrolách setkávají se závadami, často poměrně závažnými. V řadě případů pak s neznalostí či nepochopením zásad hygieny potravin a platných předpisů,“ doplil mluvčí.

Unijní legislativa umožňuje na trh uvádět jako potravinu potemníka moučného, saranče stěhovavé, potemníka domácího, cvrčka domácího a potemníka stájového.

Související

Sršeň asijská
Zahraniční AI

Umělá inteligence monitoruje asijské sršně

motýl
Domácí Příroda

Novela by měla ochránit opylovače

Cikáda sedmnáctiletá
Zahraniční Fauna

USA budou čelit největší invazi cikád za 220 let. Mapa ukazuje, kde udeří

včely
Domácí Příroda

Nemocných včel je v Česku méně, ukázal monitoring varroázy