sobota 18. května 2024

Veterinární inspekce kontroluje, jestli mají zvířata dost vody

Vysoké teploty můžou negativně ovlivnit pohodu a zdraví zvířat. Chovatelé by měli myslet na zajištění dostatečného napájení, ale také na větrání a chlazení. Extrémní podmínky je nutné brát v potaz také při přepravě zvířat.

14053857_10207597586400873_8135649006524661026_o

Domácí mazlíčci by v horku měli mít přístup k dostatku vody.
Zdroj: Tereza Maixnerová

  • Domácí mazlíčci by v horku měli mít přístup k dostatku vody.
  • Zdroj: Tereza Maixnerová

Kontroly inspektorů Státní veterinární správy v chovech se proto v tomto období ve zvýšené míře zaměřují na plnění povinností chovatelů ve vztahu k horkému počasí.

Zvířata na pastvách, hlavně skot, ovce a koně, musí mít na pozemku možnost úkrytu před sluncem. Nutné je zajištění vhodného zdroje napájení. Skot potřebuje denně asi 40 litrů vody, dojnice sto až 180, prase 25 a ovce 20 litrů. V chovech hospodářských zvířat je v případě extrémních teplot vhodné zvířata chladit, a to ideálně mlžícím systémem či ochlazením přiváděného vzduchu voštinovými chladiči.

V chlévech či stájích, kde může teplota stoupat velmi vysoko, by měla být ventilace. V pohotovostním plánu chovatele musí být uvedená doba, po kterou je možné udržet dobré životní podmínky pro zvířata v případě selhání umělého větracího systému. Chovatel musí v případě výpadku energie v ustájovacích prostorech zajistit náhradní energetický zdroj.

Na dostatek vody by neměly zapomínat ani lidé cestující se psy, kočkami či jinými domácími mazlíčky. Zejména při delší cestě by měli řidiči dělat pravidelné zastávky a nechat při nich zvíře napít a proběhnout. Zvířata je potřeba zastínit a v případě velkého horka i chladit.

„Majitelé by rozhodně neměli ponechávat svá zvířata na přímém slunci v autě, což se někdy stává například na parkovišti před supermarkety. Teploty ve vozidle mohou během několika minut přesáhnout i 50 stupňů, to ohrožuje zdraví a dokonce život zvířete,“ uvedl ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád.

Pokud přeci jen k přehřátí zvířete dojde, pak je nutné poskytnout mu první pomoc ochlazováním vlažnou vodou, umístit jej do stínu, zajistit dostatečný přísun vody a vyhledat pomoc veterinárního lékaře. Pro hlavní denní venčení psů se jako nejvhodnější doba doporučuje ráno a večer, kdy jsou teploty nižší.

Obdobná pravidla platí i pro transport hospodářských zvířat. V horkých dnech se doporučuje přepravu směřovat především do brzkých ranních nebo večerních hodin. Dopravci musí zajistit splnění požadavků daných legislativou, především pak teplotu při přepravě, délku přepravy, zajištění napájení, krmení a odpočinek zvířat po celou dobu přepravy.

Související

vodovod
Domácí

České domácnosti stále šetří vodou

44635876005_98bfec0277_b
Domácí

Padaly rekordy, úřadoval i silný vítr. Česko však čeká další změna počasí

práce
Zahraniční Klimatické změny

Klimatické změny ohrožují zdraví více než 70 procent pracovníků

včely
Domácí Příroda

Nemocných včel je v Česku méně, ukázal monitoring varroázy