Kraj rozhodl o obchvatu. Velkému Meziříčí uleví za čtyři roky

Dostvaba Dukovan se Velkého Meziříčí nakonec nedotkne. Kraj rozhodl o stavbě obchvatu, kterým bude těžká technika k jaderné elektrárně proudit.

View_on_Velké_Meziříčí

Velké Meziříčí se dočká obchvatu.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Velké Meziříčí se dočká obchvatu.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Kvůli dostavbě dalších reaktorů v jaderné elektrárně Dukovany se konečně město Velké Meziříčí na Vysočině dočká dlouho plánovaného a slibovaného obchvatu. Ten nejenže zaručí, že se těžká technika přepravující nadrozměrné komponenty do Dukovan městu vyhne, ale navíc vyvede z centra tranzitní dopravu, která rovněž tamní obyvatelstvo trápí. Velké Meziříčí leží v blízkosti dálnice D1.

Konkrétně jde o cca 3,3 kilometrů severojižního propojení, které od jižního okraje Velkého Meziříčí vede přes řeku Oslavu a napojuje se na hotovou okružní křižovatku u dálnice D1, exit 146. Obchvat za přibližně půl miliardy korun postaví Kraj Vysočina, ale financovat ho bude stát,“ uvedl ve svém prohlášení hejtman Kraje Vysočina Vítězslav Schrek (ODS).

Kraj, který nyní dovykupuje pozemky, už představil základní projekt celého obchvatu. Tím je více než 230 metrů dlouhý most přes řeku Oslavu, jenž povede osm metrů nad současným terénem.

Autor: Jan Skala

Související

profimedia-0868318788
Domácí

Na D1 se rozšiřuje zákaz předjíždění pro kamiony

dálnice D1
Domácí

Rozšíření D1 v Brně bude hotové o dva měsíce dříve

Zahájení stavby další části obchvatu České Lípy
Domácí

Začala stavba další části obchvatu České Lípy

Obec Kaplice a trasa obchvatu
Domácí

Kapličané se konečně dočkají obchvatu. Centrem už nebudou jezdit náklaďáky