Kapličané se konečně dočkají obchvatu. Centrem už nebudou jezdit náklaďáky

Kapličané v Jihočeském kraji již za necelé dva roky budou mít klidnější život díky obchvatu.

Obec Kaplice a trasa obchvatu

Obec Kaplice a trasa obchvatu
Zdroj: Jihočeský kraj

  • Obec Kaplice a trasa obchvatu
  • Zdroj: Jihočeský kraj

V centru jihočeského města Kaplice se značně zklidní doprava. Druhá a závěrečná etapa Kaplického obchvatu odstartovala slavnostním poklepáním základního kamene. Tento krok následuje po dokončení první etapy v roce 2014. Celý obchvat by měl být hotov v polovině roku 2026.

Nová silnice s dvěma pruhy a navrhovanou rychlostí 70 km/hod bude představovat přeložku silnice II/154. Tato více než jeden a půl kilometru dlouhá stavba povede mimo zastavěné území Kaplice a významně sníží dopravu, zejména nákladní, která nyní projíždí historickým centrem.

Zahajujeme druhou etapu obchvatu Kaplice, protože tady už dlouho stojí první etapa, která v podstatě je sama o sobě trochu k ničemu. Jde o to, abychom dokázali odvést dopravu, která dneska ve směru na Blansko, na Benešov nad Černou projíždí přímo centrem Kaplice. Jede přes náměstí, projíždí všemi těmi úzkými uličkami, zhoršuje tam kvalitu bydlení a ohrožuje cyklisty a děti, které tam chodí do školy. Těm přece to město patří. Ne autům a náklaďákům. Dokončení obchvatu jsem slíbil už před volbami, a proto tu dnes stojíme,“ uvedl hejtman Martin Kuba (ODS).

Starosta Kaplice Radek Ježek potvrdil, že zklidnění dopravy přinese reálnou úlevu až po dokončení druhé etapy obchvatu. „Veškerá doprava na Benešov a Malonty momentálně jede přes centrum města. Nový obchvat tomu teprve začne dávat smysl, a myslím si, že až teď se Kapličákům opravdu uleví,“ řekl starosta.

Autor: Šimon Mitro

Související

Jihočeské letiště České Budějovice
Domácí

Z Budějovic se v zimě bude létat do Egypta

Letiště_České_Budějovice_(04)
Domácí

Českobudějovickému letišti utíkají zaměstnanci. Musí si nadělávat přestávky

Plán výstavby akvaparku v Českých Budějovicích.
Domácí

Jihočeši se dočkají nového akvaparku

1920px-Dálnice_D3_u_Českých_Budějovic
Domácí

Podezřelá nabídka na dostavbu D3 zvítězila. Stavět se začne do dvou měsíců