pondělí 6. května 2024

Začala stavba další části obchvatu České Lípy

Další část obchvatu České Lípy už se staví. Hotovo by mělo být v roce 2026.

Zahájení stavby další části obchvatu České Lípy

Ilustrační foto.
Zdroj: MDČR

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: MDČR

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) spustilo výstavbu 1,5 kilometru dlouhého úseku přeložky silnice I/9, která bude klíčovou součástí obchvatu České Lípy v Libereckém kraji. Tento úsek se rozprostírá mezi ulicí Litoměřická a silnicí II/262. „Cílem výstavby obchvatu České Lípy, který bude dlouhý zhruba 12 kilometrů, je – podobně jako u všech těchto staveb na silnicích I. třídy – odvést dopravu mimo osídlené území a snížit tak zátěž ve městě,“ říká ministr dopravy Martin Kupka (ODS).

Silnice I/9 je důležitým tahem v severní části České republiky, který převádí tranzitní dopravu mezi Středočeským, Libereckým a Ústeckým krajem. Součástí projektu I/9 Dubice – Dolní Libchava budou dvě okružní křižovatky, šest mostů a estakáda přes řeku Ploučnici o délce 329 metrů. Celý úsek přeložky I/9 je navržený na násypech a mostech.

Stávající silnice I/9 vede přes Českou Lípu v blízkosti centra, proto je ve městě silný podíl tranzitní dopravy. Nová přeložka na sebe naváže část dopravního zatížení z nynější komunikace, která je už dnes přetížená a denně vznikají ve špičkách kolony a značné zdržení. Umožní tak zatím částečný průjezd nákladní dopravy mimo zastavěné území města přímo do průmyslové zóny. Jako celek bude sloužit po dostavění dalšího – posledního úseku Nový Bor – Dolní Libchava,“ uvedl generální ředitel ŘSD Radek Mátl.

Autor: Šimon Mitro

Související

profimedia-0868474577
Domácí

Mezi Libercem a Jabloncem opět jezdí tramvaje

Nová lanovka na Ještěd typu tramvaj by měla vypadat jako tato v rakouském městě Bezau.
Domácí

Zastupitelé hlasovali o lanovce na Ještěd. Vyhrála varianta prodloužená k tramvaji

420027208_897187148630007_1352586794903322836_n
Domácí

Půta tvrdí, že jde o politickou hru. Není to jeho první korupční skandál

Chrastava
Domácí

Chrastava postaví vodovod do Horního Vítkova. Peníze půjdou z fondu Turów