pondělí 29. dubna 2024

Korálovým útesům hrozí největší vlna nebezpečného procesu bělení

Skutečnost, že globální oteplování má na svědomí vymírání korálových útesů, které podléhají nezdravému procesu bělení, je známá. Biologové varují největší vlnou bělení v historii.

33675818851_d2e64b3e5f_b

Pohled na nezdravý korálový útes.
Zdroj: Flickr

  • Pohled na nezdravý korálový útes.
  • Zdroj: Flickr

Vyblednutí korálů, ke kterému dochází při oteplování oceánů, neznamená nutně jejich okamžité uhynutí, ale je pro ně velmi nebezpečné. Korály jsou v tomto stavu náchylnější k nemocem a zároveň se hůře rozmnožují. Pokud dojde k ochlazení, korály jsou schopné se po čase uzdravit. Doba na zotavení se kvůli převážně přetrvávajícím dlouhodobým vysokým teplotám oceánů však zkracuje a korálových útesů vlivem vysokých teplot neustále ubývá. Snižováním jejich počtů ztrácí útočiště obrovské množství dalších živočichů. Zranitelný ekosystém je domovem až jedné čtvrtiny mořských druhů.

V současné době zažívá tepelný stres alarmujících 54 procent korálových útesů. K prvnímu procesu bělení došlo v roce 1998 a bylo jím zasažena pětina všech korálů. V roce 2010 došlo k druhé vlně, která postihla 35 procent. V letech 2014 až 2017 přišla třetí zatím největší vlna bělení, při které celých 56 procent světových korálových útesů bojovalo s tepelným šokem. Podle dlouhodobých klimatických předpovědí bude zažívat až 100 procent korálových útesů každoroční bělení od roku 2050, drastičtější předpovědi hovoří již o roku 2040.

Autor: Zuzana Beranová
Zdroj: NOAA Coral Reef Watch

Související

práce
Zahraniční Klimatické změny

Klimatické změny ohrožují zdraví více než 70 procent pracovníků

kvalita ovzduší
Zahraniční Klimatické změny

Špatná kvalita vzduchu ohrožuje 131 milionů Američanů

emise
Domácí Klimatické změny

Peníze z emisních povolenek budou investovány pouze do klimatických opatření

povodně
Zahraniční Klimatické změny

Asie byla loni nejpostiženější oblastí katastrof v důsledku klimatický změn