pondělí 6. května 2024

Asie byla loni nejpostiženější oblastí katastrof v důsledku klimatický změn

Nejpostiženější oblastí, kde udeřily přírodní katastrofy v důsledku počasí a změn klimatu, byla loni Asie.

povodně

Ilustrační foto.
Zdroj: Flickr

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Flickr

Nová zpráva Světové meteorologické organizace (WMO) uvádí, že v roce 2023 zůstala Asie nejpostiženější oblastí katastrof v důsledku povětrnostních, klimatických a vodních rizik. Nejvyšší počet hlášených obětí a ekonomických ztrát způsobily povodně a bouře.

Zpráva „Stav klimatu v Asii 2023“ ukazuje zrychlení klíčových ukazatelů změn klimatu, jako je teplota povrchu, ústup ledovců a stoupání hladiny moří, což bude mít zásadní dopady na společnosti, ekonomiky a ekosystémy v regionu. Celkem dva tisíce lidí v důsledku přírodních katastrof zemřely a devět milionů lidí bylo těmito událostmi zasaženo.

Loni dosáhly teploty mořského povrchu v severozápadním Tichém oceánu nejvyšší úrovně v historii. V roce 2023 bylo celkem nahlášeno 79 katastrof souvisejících s hydro-meteorologickými událostmi v Asii, z nichž přes 80 procent souviselo s povodněmi a bouřemi. Přestože se zvyšuje zdravotní riziko způsobené extrémním teplem, úmrtnost spojená s horkem často není hlášena a dostatečně prošetřena. Nejvíce obětí z důvodu horka hlásila loni Indie, mezi dubnem a červnem zde zemřelo minimálně 110 osob.

Autor: Šimon Mitro

Související

profimedia-0869769174
Zahraniční

Biden označil Japonsko a Indii za xenofobní země

bezdomovec Japonsko
Zahraniční

Japonsko hlásí nejméně bezdomovců za 20 let

práce
Zahraniční Klimatické změny

Klimatické změny ohrožují zdraví více než 70 procent pracovníků

kvalita ovzduší
Zahraniční Klimatické změny

Špatná kvalita vzduchu ohrožuje 131 milionů Američanů