Klimaextrémisté se chlubí ničením vánočních stromů ve městech

Začalo to v Dánsku na počátku prosince, teď aktivisté řádí v německých městech. Zničili už vánoční stromy na veřejných prostranstvích nebo v obchodních centrech v Berlíně, Oldenburgu, Kielu, Lipsku, Rostocku, Mnichově a Norimberku.

GBOESVOXwAASimf

Aktivisté ničí vánoční stromy oranžovou barvou.
Zdroj: Letzte Generation

  • Aktivisté ničí vánoční stromy oranžovou barvou.
  • Zdroj: Letzte Generation

Vandalismus vysvětlují tím, že bojují za klima. „V době klimatické krize nemůže být sváteční období plné rozjímání. Nemůžeme se ani podívat našim dětem do očí a popřát jim veselé Vánoce, když víme, že pokud budeme takto pokračovat, nebudou mít budoucnost," prohlásil jeden z členů hnutí Letzte Generation.

„A vy se divíte, proč si většina lidí myslí, že jste mentálně postižení,“ rýpnul si do aktivisty uživatel sítě X. „Vy prostě víte, jak získat lidi pro dobrou věc,“ přisadil si další. Mezi několika stovkami komentářů je jen zlomek kladných. Většina diskutujících akce klimaextrémistů nechápe. „Jaký má smysl postříkat strom, poškozovat majetek a vést dlouhé nesmyslné monology? Správně. Klima to nijak neprospívá. Takže díky za nic,“ okomentovala příspěvek další uživatelka.

Klimatičtí aktivisté se na sebe snaží upozornit řadou kontroverzních akcí. Vedle toho, že se přilepí k vozovce a blokují provoz ve velkých městech, také rádi ničí umělecká díla v galeriích, poškozují fasády univerzit i luxusních obchodů nebo ničí památky. Už se vyřádili například na fontáně Di Trevi v Římě nebo na Braniborské bráně v Berlíně. Šest z nich teď čeká soud, nástřik na bráně se ještě nepodařilo odstranit a škody se blíží třem milionům korun.

S prvním útokem na vánoční stromy přišly počátkem prosince v Kodani. „Klimatičtí aktivisté – přesněji řečeno skupina sebestředných spratků – se rozhodla zničit vánoční strom na Radničním náměstí, který vždy potěšil děti a rodiny. Myslí si, že jsou tak zajímaví a důležití, že vy se měl každodenní život všech ostatních lidí zastavit, aby jim mohli naslouchat,“ nebral si servítky po útoku poslanec Dánské lidové strany Mikkel Bjørn.

Související

moře
Zahraniční Klimatické změny

El Niño zeslabuje. Světové klima ale bude ovlivňovat i příští měsíce

a159947edfaae92d6d25ff5c53c7860e,f20cabf4.webp
Zahraniční Video

Arnold Schwarzenegger na aukci vybral přes 32 milionů korun na životní prostředí

GAa7pq5XcAAoMaj
Zahraniční

Velký vánoční strom v Kodani zničili sebestřední spratci, řekl politik

Uhelný přístav v Newcastlu v Austrálii.
Zahraniční Klimatické změny

Stovka aktivistů byla zatčena. Blokovala uhelný přístav