středa 1. května 2024

Velký vánoční strom v Kodani zničili sebestřední spratci, řekl politik

Obří vánoční strom na největším náměstí v dánské Kodani se stal dalším cílem klimaextrémistů. Členové organizace Nodbremsen na něj nastříkali oranžovou barvu a poničili tak strom i jeho výzdobu. Aktivisté také znovu poničili Braniborskou bránu v Berlíně.

GAa7pq5XcAAoMaj

Aktivisté ze skupiny Nodbremsen se nezapomněli vandalstvím pochlubit.
Zdroj: X / Nodbremsen

  • Aktivisté ze skupiny Nodbremsen se nezapomněli vandalstvím pochlubit.
  • Zdroj: X / Nodbremsen

O první adventní neděli se měl 20 metrů vysoký strom rozsvítit. Nestalo se tak. V poledne jej totiž poničila dvojice aktivistů. Čin vyvolal velké rozhořčení. „Klimatičtí aktivisté – přesněji řečeno skupina sebestředných spratků – se rozhodla letos v prosinci zničit vánoční strom na Radničním náměstí, který vždy potěšil děti a rodiny. A to postřikem nebezpečnými chemikáliemi. Dělají to proto, že si myslí, že jsou tak zajímaví a důležití, že každodenní život všech ostatních by se měl zastavit, aby jim mohli naslouchat,“ nebral si servítky poslanec Dánské lidové strany Mikkel Bjørn. „Doufám, že je kodaňská policie bude stíhat za vandalismus, a že se podaří smýt barvu nebo vyměnit vánoční strom,“ dodal.

„Neobvykle neinteligentní a infantilní chování. Styďte se! Škodíte více, než prospíváte,“ vzkázal aktivistům uživatel sítě X.

Kodaňská policie oznámila, že dvojici aktivistů zadržela a obvinila z vandalismu.

Řádění aktivistů pokračuje i v dalších městech. Kromě blokád provozu se dál zaměřují i na ničení památek.

„Jsme zpět u Braniborské brány s barvami. Dokud bude Německo spalovat ropu, plyn a uhlí, vrátíme se zpět,“ hlásila organizace Letzte Generation, která v půlce září postříkala čelní stranu jedné z nejdůležitějších berlínských památek oranžovou barvou. Barva s vysokým obsahem vody se dostala hluboko do pískovce a prozatím se jí nepodařilo odstranit. Brána tak zůstává pod lešením, kde se o její obnovu pokoušejí odborníci. Práce budou stát asi 2,7 milionu korun.

Pak přišel další útok, tentokrát na druhou stranu památky, kde aktivisté natřeli dva sloupy. Poštvali proti sobě dokonce i lidi, kteří tvrdě prosazují zelenou politiku. "Zatímco se Braniborská brána pečlivě čistí od posledního útoku barvou, Letzte Generation ji znovu umazává . Jako by už nenapáchali dost škody na ochraně klimatu. Neuvěřitelné," pronesl zelený politik Cem Özdemir.

Naštěstí se hned po posledním útoku podařilo vysokotlakým čističem barvu okamžitě odstranit a nevpila se hluboko do pískovce, takže je brána alespoň z jedné strany čistá.

Související

GLRQMbpXcAAKRzu
Zahraniční

Kodaňská burza hoří, ze střechy se zřítila ikonická věž. Dým je vidět až ve Švédsku

GKEu01sWcAA98yL
Zahraniční

Párty u Braniborské brány. Berlín slavil legalizaci marihuany v Německu

Socha mořské panny v Kodani.
Světové dny

Den mořských panen

ravetheplanetparade23
Hudba Video

Berlínská techno scéna je na seznamu kulturního dědictví UNESCO